Vier leestips voor de veertigdagentijd

in Geloven

Woendag 5 maart start de veertigdagentijd. Veel mensen kiezen ervoor om in deze periode meer tijd te nemen voor bezinning en stil te staan bij het lijden van Christus. Wil jij je ook voorbereiden op Pasen maar kun je wel wat hulp gebruiken? Hieronder staan drie veertigdagentijdboeken en een app die je daarin kunnen ondersteunen.

 • Barrevoets
  ‘Barrevoets’ is een compacte kalender voor de veertigdagentijd. Deze kalender is vooral geschikt voor mensen die behoefte hebben aan een korte maar krachtige overdenkingen. Bij elke dag staat een bijbelvers en een korte overdenking. Daarnaast geven de auteurs elke dag een praktische opdracht, een gebed of een vraag om te overdenken. Om je zo aan te zetten Christus te volgen en tot inkeer te komen. De Barrevoets kalender is mooi vormgegeven, de afbeeldingen die gebruikt worden stralen rust uit. Een ideale kalender dus voor wie tussen de drukte van de dag door graag even een stil wil staan bij de Lijdenstijd.
  Anne-Marie van Briemen, Harald Overeem en Evert Westrik: Barrevoets. Op weg naar Pasen. Boekencentrum Uitgevers, Zoetermeer. € 9,90
 • Veertig dagen delen
  Ook dit jaar komt Tear met een scheurkalender voor de veertigdagentijd. De focus van de kalender ligt op ‘delen’. Thema’s die onder andere in de kalender worden aangehaald zijn ‘Delen in de moeilijkheden’ en ‘Delen van de overvloed’.
  Ook de Tear kalender biedt de lezer elke dag een bijbeltekst met een korte overdenking aan. Daarnaast staan er afwisselend cartoons (gemaakt door Willeke Brouwer) en tips of weetjes over duurzaam en bewust leven in. Als je de veertigdagentijd wilt gebruiken om duurzamer en bewuster te gaan leven en uitgedaagd wilt worden om daarin te delen, dan is deze kalender aan te bevelen.
  Tear: 40 dagen delen. Tear, Zeist. € 3,00
 • Stap voor stap de weg van Jezus gaan
  In het boek ‘Stap voor stap’ wordt er stilgestaan bij veertien momenten op Jezus’ weg naar het kruis. Elk ‘moment’ begint met een uitgebreide bijbeltekst gevolgd door inspirerende en uitgebreide overdenkingen. Wat het boek bijzonder maakt is dat alle veertien momenten ondersteund worden met kunstzinnige beelden in heel verschillende stijlen. Dit boek biedt geen overdenking voor elke dag maar veertien momenten in het lijden van Jezus. Daardoor is het zeer geschikt voor mensen die graag wat meer tijd willen besteden aan een overdenking. En zelf hun momenten in de veertigdagentijd willen kiezen om zich te bezinnen.
  Gerrit ten Berge: Stap voor stap de weg van Jezus gaan. Ark Media, Amsterdam. €19,95
 • 40dagentijd-app
  Kerk in Actie komt dit jaar naast een papieren veertigdagenkalender met een 40dagentijd-app. Deze app leidt de gebruiker door de veertigdagentijd met inspirerende teksten, gebeden, foto’s en praktische tips. Thema van de 40dagentijd ‘app Een praktische app voor iedereen die het fijn vindt om via zijn smartphone of tablet elke dag een reminder te ontvangen om de overdenking te openen.
  Kerk in Actie: 40dagentijd-app – gratis te downloaden in de App-store en in de Google Play Store.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons