Verkiezingen: een overzicht

Lilian Janse SGP-raadslid | Winst voor SGP en CU | Geen zetels voor Jezus Leeft

in Christelijk Nieuws

Hoe is het gister de christelijke partijen vergaan bij de gemeenteraadsverkiezingen? Een overzicht van berichten in de media over SGP, ChristenUnie, CDA en Jezus Leeft.

Lilian Janse SGP-raadslid in Vlissingen
Lilian Janse heeft gister historie geschreven in Vlissingen. Ze is de eerste vrouw die de SGP als raadslid zal vertegenwoordigen. “Ik ga me nu inzetten voor een christelijk-sociaal beleid in onze gemeente”, zegt Janse donderdag tegen het ANP. Haar aandacht gaat de komende tijd vooral uit naar betaalbaar wonen en goed onderwijs.
 
Janse weet niet of meer SGP-vrouwen zich in de toekomst verkiesbaar gaan stellen, nu zij in Vlissingen in de gemeenteraad is gekozen. „Ik ga op dat gebied ook geen voortrekkersrol vervullen, omdat ik me volledig wil concentreren op mijn werk als volksvertegenwoordiger. Het werken aan een gezond financieel beleid is daarbij de grootste uitdaging, want Vlissingen staat er nu financieel niet goed voor.”
 
SGP-partijleider Kees van der Staaij sluit niet uit dat er in de toekomst ook SGP-vrouwen op provinciale kandidatenlijsten zullen staan. In Dit is de Dag vertelde hij maandag hoe hij aankijkt tegen de eerste vrouwelijke SGP-lijsttrekker: “We hebben aanvaard dat gezegd is door rechter: dit hoort bij onze rechtsstaat. Met die spanning zullen we als SGP moeten omgaan”.
 
 
Winst voor SGP en ChristenUnie
Niet alleen de verkiezing van het eerste vrouwelijke SGP-gemeenteraadslid was historisch. De SGP boekte gister ook een historische uitslag. De partij ging van 1,7 procent van de stemmen in 2010 naar 1,9 procent. “Van deze uitslag had ik niet kunnen dromen. Het overtreft onze verwachtingen”, zegt SGP-leider Kees van der Staaij aan het eind van de verkiezingsavond van de SGP in Voorburg.
 
Ook de CU heeft winst geboekt met 4,0 procent in plaats van 3,5 procent in 2010. Het verbaast partijleider Arie Slob niet, vertelt hij aan het Nederlands Dagblad: “In 190 gemeenten - waaronder 38 samen met de SGP - zijn enthousiaste mensen actief; betrokken christenen waaraan je je stem kunt toevertrouwen. Met die stem van de kiezer moeten we de komende jaren zorgvuldig omgaan.”
 
De ChristenUnie heeft ook een mooie overwinning geboekt in Zwolle: vier jaar geleden moest de ChristenUnie de PvdA, de VVD en de CDA nog voor zich dulden. Nu heeft de partij de gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle gewonnen met 18,8 procent van de stemmen.
 
CDA
Het CDA mag de laatste jaren dan zijn gekrompen in de landelijke politiek, lokaal blijven de christendemocraten erg sterk. Dat heeft de partij te danken aan mensen die in kleine en middelgrote gemeenten wonen. Zij zijn ,,loyaal en tevreden'' en blijven daarom op de partij stemmen, blijkt uit onderzoek van het Kieskompas.

CDA-leider Sybrand Buma was opgetogen toen het beeld over de uitslag aan het begin van de nacht kantelde. Toch heeft het CDA weinig reden tot juichen volgens André Krouwel, politicoloog bij het Kieskompas. Hij begrijpt de euforie van de christendemocraten niet: “De kiezers lopen nog steeds bij de partij weg”, zegt hij donderdag in het NOS Radio 1 Journaal. “Net als de VVD raakt het CDA kiezers kwijt aan de lokale partijen. Zij hebben last van deze uitwisseling."
 
Geen zetels voor Jezus Leeft
De politieke partij Jezus Leeft heeft geen zetels weten te bemachtigen. Oprichter Joop van Ooijen – bekend van de tekst ‘Jezus redt’ op het dak van zijn boerderij – wist desondanks toch enkele stemmen voor zijn partij te winnen. In Etten-Leur kreeg Jezus Leeft 168 stemmen, in Leek kozen 104 mensen voor Jezus. Ook in zijn eigen regio Giessenburg scoorde Van Ooijen niet genoeg voor een zetel: slechts 142 stemmen gingen naar Jezus Leeft.

Reportage: geloven in een zetel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons