“Vergeven is hard werken”

5 vragen aan vrijwilligerscoördinator Jeroen Ouwerkerk

in Geloven

Ooit had Jeroen Ouwerkerk een fulltime baan, gaf hij zo nu en dan geld aan het goede doel en zorgde hij dat zijn voortuintje er goed bij lag. Nu, jaren later, lijkt het alsof hij het roer volledig heeft omgegooid. Zijn grote inzet voor zijn wijk blijft niet onopgemerkt. “Het is een geleidelijke weg geweest hoor. Hoewel ik nu wel moet opletten dat ik nog iets aan mijn huis doe!”

Jeroen beheert een loods in de Utrechtse wijk Zuilen met witgoed en meubels. “Die delen we uit aan mensen die het nodig hebben, bijvoorbeeld vluchtelingen of mensen in de schuldsanering of met verslavingsproblematiek. Daarnaast netwerkt Jeroen als vrijwilligerscoördinator, om hulpbehoeftige bewoners van Zuilen ook praktische hulp te kunnen geven.
 
1. Hoe ziet jouw ideale kerk eruit?
“Ik droom van een kerk waar plek is voor iedereen, waar niemand wordt uitgekotst. Daklozen kennen dat gevoel maar al te goed, en ervaren dat helaas soms ook in de kerk. Daarom neem ik ze wel eens mee, om het tegendeel te bewijzen.
 
De kerk is zoveel meer dan een gebouw: het is een netwerk, waar we genieten van ons samenzijn. Waar we samen leven, samen delen. En dat blijft absoluut niet bij een of twee keer per week. Ik zou liever het kerkgebouw gebruiken als maatschappelijke ruimte, met ruime openingstijden.”
 
2. Wat is jouw levensmotto?
“Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Ik vind humor ontzettend belangrijk.”
 
3. Welk aspect van Jezus fascineert jou?
“Jezus draagt het ultieme vertrouwen uit. In onze maatschappij leeft zo’n angst dat we tekortkomen. We zijn zoveel met onszelf bezig. Maar bij Jezus zie ik dat hij zelfs met 5 broden en 2 vissen en menigte mensen te eten kan geven. Dat vertrouwen dat er altijd genoeg is, geeft zoveel rust.
 
Dat vertrouwen heb ik ook steeds meer mogen leren als vrijwilligerscoördinator. Ik heb vaak bij projecten geroepen: ‘Dit doe ik nóóit meer.’ Maar inmiddels weet ik: ‘De Heer zal voorzien.’ Het lukt altijd. Vraag me niet hoe. Uit alle hoeken en gaten komen mensen die willen helpen.”
 
4. Wie heb je ooit vergeven?
“Mijn vader. En dat zeg ik met een brok in mijn keel. Hij heeft me misbruikt in mijn jeugd. Ik heb hard moeten werken om te vergeven - zo’n twintig jaar lang - om weer vrij en vol vertrouwen in het leven te staan. Maar ik had het diepe besef dat als ik niet vergeef, ikzelf niet verder kom. Ik zat opgesloten. Vergeving is een slot openmaken om de ander te bevrijden, en ontdekken dat je zelf achter de tralies zat.”
 
5. Wat neem je je steeds voor, maar lukt maar niet?
“Ik laat het huishouden wel eens verslonzen. Ik neem me vaak voor schoon te maken, maar als ik moe thuiskom, ga ik liever op de bank zitten. Of ik ga andere dingen doen, die ik veel belangrijker vind. Het boeit me niet zo, maar bij tijd en wijlen is een beetje schoonmaken wel echt nodig.”
 
 
Foto: Jeroen Ouwerkerk (linksvoor) met andere winnaars van de Utrechtse vrijwilligersprijs.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons