UNIEK: dame Lilian Janse wint SGP-zetel

Goedlachse veertiger gaat zich inzetten voor wonen en onderwijs

in Christelijk Nieuws

Lilian Janse heeft als eerste vrouw ooit een zetel behaald voor de SGP, in Vlissingen. Vanaf de oprichting van de SGP begin vorige eeuw konden vrouwen zich niet voor de partij verkiesbaar stellen.

(imported body)

Enkele jaren geleden besloot de Hoge Raad dat de SGP vrouwen niet langer mocht uitsluiten van het politieke toneel. Beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens leverde de mannenbroeders van de SGP niets meer op, waarop de statuten nog wat namorrend werden aangepast. Want voor velen is de politiek toch echt niet de roeping van de vrouw.

Donkere pakken
Daar denkt Janse (41) dus een tikkeltje anders over. Ze kwam als lijsttrekker op de kandidatenlijst, mede doordat de SGP afdeling Vlissingen niet bepaald in de mannelijke kandidaten zwom. En iemand moest het toch doen, vond Janse. Leek de partij tot nu toe veelal uit stijle heren in donkere pakken met ernstige gelaten te bestaan, nu was er opeens de goedlachse veertiger Lilian Janse.

Wonen en onderwijs
Ze heeft speciaal aandacht voor betaalbaar wonen en goed onderwijs. Om dat soort onderwerpen gaat het, niet om haar. Volgens de regionale krant PZC stemde ze woensdag ook niet op zichzelf: "Dat doe je niet; bescheidenheid siert de mens. Op wie ik wel gestemd heb, hou ik voor mezelf, want ik wil niemand tekort doen."

Bron: ANP / Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons