Tijs van den Brink schrijft brief aan God

"Misschien vindt U het wat reformatorisch van me"

in Christelijk Nieuws

Ook in het geloof kun je lente beleven: een fris begin, de eerste liefde. Visie vroeg vier bekende christenen een brief aan God te schrijven als antwoord op Gods vraag: 'Weet je nog, de eerste liefde?'

Trouwe Vader,


Ehm, eerlijk antwoord? Nee, dat weet ik niet meer. U heeft me heel veel gegeven, maar een ijzersterk en scherp geheugen hoort daar niet bij. Is mee te leven hoor. Het zal vast ergens als kind zijn geweest. Dat ik me veilig voelde, onder Uw bescherming en die van m'n ouders.

Ik merk trouwens dat ik het een ongemakkelijke vraag vind: 'Weet je nog, de eerste liefde?' Hoort u dat meer? Misschien vindt U het wat reformatorisch van me, maar mijn liefde voor U, eh, daar is wel het een en ander op af te dingen.

Ik merk het regelmatig als ik liederen moet zingen over hoe groot mijn verlangen naar U zou zijn, of dat mijn passie voor U groter zou zijn dan ooit. Pfff... Ik voel me vaak onoprecht als ik dat soort liederen zing. In mijn hart gaat namelijk van alles om, en zeker niet alleen maar liefde voor U. U, die mij dieper kent dan ik mijzelf ooit zal kennen, weet dat beter dan ik.

Ik zing sowieso liever over U dan over mezelf. Ik heb het veel liever over Uw liefde voor mij, dan andersom. Ik bedoel het niet oneerbiedig, maar Uw liefde voor mij is zoveel interessanter dan mijn liefde voor U. Omdat ik er in de loop van mijn leven van overtuigd ben geraakt dat die wél onvoorwaardelijk en volmaakt is.

Vergeeft U mij dat ik misschien wat vrijpostig ben. Maar de journalistieke genen die ik van U heb gekregen, brengen mij ertoe de vraag om te draaien: Uw eerste liefde voor mij, voor ons mensen, weet U dat nog? Waar kwam die vandaan? Hoe kwam u daarbij!?

Alhoewel, dat U van ons hield toen U ons bedacht, toen U ons schiep, daar kan ik nog wel inkomen. Wij denken van baby's ook vaak dat ze onschuldig zijn. U dacht vast: ‘Ik heb ze gemaakt, dat wordt wel wat...’

Bijzonderder dan dat vind ik dat U het volhoudt! Dat u doorgaat met van ons te houden, terwijl U ziet wat wij hier aanrichten! Dat U, terwijl wij de boel hier om zeep helpen, Jezus op ons afstuurde, om ons te laten zien hoe je dat eigenlijk doet, liefhebben...

Vindt U het goed dat we het daarover hebben, in plaats van over mijn liefde voor U?

Nogmaals excuus, ik ben nou eenmaal gewend om de vragen te stellen...

 

Tijs

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons