Speciale kerkdienst tegen haatzaaien Wilders

Kerken gezamenlijk tegen racisme: 'Wij geloven in meer!'

in Christelijk Nieuws

De gezamenlijke kerken in Nederland komen zondag in een speciale dienst bijeen tegen racisme in de Kloosterkerk in Den Haag, zo maakt de Protestantse Kerk in Nederland bekend. Vertegenwoordigers vanuit de breedte van christelijk Nederland en vele genodigden zullen in de dienst aanwezig zijn om gezamenlijk met deze viering een statement te maken.

“We willen hiermee een weerwoord geven aan de haatzaaierij die rond de verkiezingen expliciet naar boven kwam. Liefde en verdraagzaamheid vormen de kern van de boodschap van het christelijk geloof. Juist in deze dagen willen we dat naar voren brengen, om onszelf en iedereen in de Nederlandse samenleving op te roepen om dat in praktijk te brengen.”, zegt Karin van den Broeke (PKN). Eerder vandaag plaatste de PKN op de website al een statement tegen de teneur van Wilders opmerkingen: "We moeten NEE zeggen."

Kloosterkerk
Binnen de Raad van Kerken wordt nog gesproken over de invulling van de dienst, die als thema "Wij geloven in meer!" meekrijgt. Meerdere kerkgenootschappen hebben al laten weten aan te willen haken. Als lokatie is de Haagse Kloosterkerk gekozen. Burgemeester Van Aartsen verzekerde dat de kerk ondanks de Nucleaire top in Den Haag toch goed bereikbaar is.
Voor de dienst wordt door de omroepen EO en IKON zendtijd vrijgemaakt. De dienst wordt zondag rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2 vanaf 11.30 uur.

Minder, minder, minder
De directe aanleiding voor dit blikseminitiatief is het veelbesproken incident in Den Haag tijdens de verkiezingsavond. Tijdens een bijeenkomst van de PVV vroeg de PVV-leider woensdagavond aan zijn publiek of ze meer of minder Marokkanen wilden in Nederland. De zaal scandeerde: "Minder, minder, minder." Geert Wilders reageerde: "Dat gaan we regelen."
Een meerderheid van de Nederlanders vindt de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen niet kunnen, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Ruim 6 van de 10 deelnemers van het EenVandaag Opiniepanel vindt Wilders' actie niet kunnen. Drie van de tien deelnemers heeft geen problemen met de uitspraken van Wilders. Onder de PVV-aanhangers is een veel hoger percentage het eens met de uitlatingen, 89 procent.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons