Schedel uit 3D-printer zegen van God

Ouders en dochter dankbaar voor levensreddende kunststof schedel

in Geloven

Een spannende operatie van maar liefst 23 uur was nodig om de 22-jarige Judith een compleet nieuwe schedel te geven. Het UMC Utrecht spreekt van een wereldprimeur. Judith en haar ouders zijn er van overtuigd dat God de handen van de chirurgen heeft gezegend.

Voor het eerst ter wereld is bij een patiënt een totale schedel vervangen. De operatie werd succesvol uitgevoerd onder leiding van hersenchirurg dr. Bon Verweij van het UMC Utrecht. Met behulp van 3D print technologie werd een op maat gemaakte schedel van kunststof succesvol geïmplanteerd bij de 22-jarige Judith.

Nog nooit eerder is er een volledige schedel weg gehaald bij iemand, altijd waren het kleine stukjes die verwijderd werden. Deze operatie heeft het leven van deze vrouw gered.

Zeldzame botziekte
In de reportage van Eenvandaag vertelt Judith, haar ouders en de chirurg over de zeer zeldzame botziekte, die er voor zorgt dat Judiths botten blijven doorgroeien in haar lichaam. Artsen staan voor een raadsel. Ook het bot in de schedel van Judith bleef doorgroeien met alle gevolgen van dien. Haar zicht wordt veel minder, ze is duizelig, heeft constant hoofdpijn en haar hersenen worden verdrukt, Judiths leven is in gevaar tot neurochirurg Bon Verweij met het voorstel komt om de hele schedel te vervangen. Over de hele wereld is dit nog nooit gedaan, maar dat risico wilden de familie van Judith en de arts wel nemen.

Veelzijdige verbetering
Volgens hersenchirurg Bon Verweij was het schedelbot van de vrouw bijna 5 centimeter dik, waar het 1 tot 1,5 centimeter behoort te zijn. ,,Daardoor kwamen de hersenen onder grote druk te staan en raakte ze haar gezichtsvermogen kwijt.'' Andere cruciale hersenfuncties liepen gevaar en daarmee ook het leven van de patiënt.

Verweij heeft samen met kaakchirurg Marvick Muradin en een medisch team bij de jonge vrouw een met behulp van 3D-printtechnologie ontworpen schedel geïmplanteerd. ,,Dat heeft niet alleen in cosmetisch opzicht grote voordelen, maar de hersenfunctie verloopt ook beter dan bij de oude methode.''

Gezegende handen
Judith en haar ouders zijn de chirurg zeer dankbaar voor zijn werk. Het gezin van Judith is gelovig en moeder Hermien vindt het belangrijk om ook dit uit te dragen: "We geloven dat de Here God de handen van de chirurg heeft gezegend."

Geslaagd
De operatie is 3 maanden geleden al uitgevoerd, maar het UMC Utrecht kwam er dinsdag pas mee naar buiten. ,,Alles is goed gegaan, weten we nu'', zei Verweij. ,,De vrouw heeft haar gezichtsvermogen weer terug, is klachtenvrij en is weer aan het werk. Van de operatie is eigenlijk niets meer te zien.'' Haar identiteit maakt het ziekenhuis om redenen van privacy niet bekend.

Eenvandaag sprak met Judith, haar ouders en chirurg Verweij.
Bekijk de uitzending:
<object data="http://www.eenvandaag.nl/v/b2607" type="application/x-shockwave-flash" width="500" height="281"><param name="movie" value="http://www.eenvandaag.nl/v/b2607" /><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /></object>sitestat

Bron: ANP / Eenvandaag 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons