Reinier Sonneveld: God schreef mij een briefje

EO/Geloven-columnist Reinier Sonneveld te gast bij Andries

in Geloven

Een briefje dat hij ooit op straat vond, overtuigde Reinier Sonneveld van het bestaan van God. Toch blijft hij altijd rekening houden met de kans dat het allemaal niet klopt wat hij gelooft.

Schrijver en EO/Geloven-columnist Reinier Sonneveld verloor zijn geloof toen hij theologie studeerde. Toch kwam hij zo af en toe in de kerk met zijn gelovige vriendin. "Een liedje dat daar tot twee keer toe gezongen werd bleef in de dagen daarna maar in mijn hoofd door dreinen. 

'Als ik het nu nog een keertje ergens hoor, zie ik het als een teken', grapte ik tegen een gelovige vriend. De dag erop vond hij op straat een briefje, met precies de woorden van dat lied erop."

Later ging Sonneveld meer rationeel over het bestaan van God nadenken. "Natuurlijk kun je zo'n briefje ook prima wegverklaren. Maar God is groter dan zo'n briefje: heel dit heelal lijkt precies voor ons gemaakt. Verander je een klein dingetje aan de zwaartekracht of de hoeveelheid zuurstof in de lucht dan is leven onmogelijk. Achter zo'n gedetailleerd plan moet wel een liefdevolle God zitten."

Verkeerd
Desondanks moet een gelovige altijd rekening houden met de kans dat God niet bestaat, vindt Sonneveld. "Maar zelfs al heb je het bij het verkeerde eind: dan nog is geloven verschrikkelijk de moeite waard." 

 
Reinier Sonneveld was zondag 9 maart 2014 te gast in Andries, 00.08 uur op Nederland 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons