Recordaantal zaligen en heiligen

Paus Franciscus gul met heiligverklaringen

in Christelijk Nieuws

Paus Joannes Paulus II ging op het einde van zijn pontificaat de geschiedenis in als de recordhouder van het aantal zalig- en heiligverklaringen. In de 25 jaar van zijn pontificaat werden 483 personen heilig verklaard, bijna evenveel als al zijn voorgangers samen. Dat record is nu gesneuveld.

(imported body)

Paus Franciscus heeft in zijn eerste jaar aan het hoofd van de katholieke Kerk al 800 mensen heilig verklaard. Er moet wel aan toegevoegd worden dat het recordaantal ook te danken is aan de collectieve heiligverklaring van de zalige martelaar Antonio Primaldo en honderden medestanders, die in 1480 in het Zuid-Italiaanse Otranto op bevel van de Ottomaanse machthebber werden gedood.

Heilige martelaars
De nieuwe Latijns-Amerikaanse paus, die in de zomer in Zuid-Korea ook een groep Koreaanse martelaars heilig gaat verklaren, blijft er op het gebied van zalig- en heiligverklaringen een stevig tempo op nahouden. Daarbij heeft hij al meermaals de normale procedure voor een heiligverklaring, die een wonder vereist, naast zich neergelegd.

Dat gebeurde bij de heiligverklaring van de middeleeuwse mystica Angela van Foligno en de jezuïet Peter Faber. Volgende week woensdag worden ook José de Anchieta (1534-1597), de zalige Marie de l’Incarnation (1599-1672) en de zalige François de Laval (1623-1708) per decreet en zonder wonder heilig verklaard.

Honderdduizenden gelovigen
Op 27 april 2014 worden honderdduizenden gelovigen verwacht voor de heiligverklaring van de pausen Johannes XXIII en paus Joannes Paulus II. Niet toevallig wordt ook paus Johannes XXIII zonder tweede wonder heilig verklaard.

Bron: Kerknet.be / Foto: Nervafilip

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons