Petitie tegen religieverbod in Wageningen

Universiteit wil religieuze verwijzingen toestaan in proefschriften

in Christelijk Nieuws

Honderden personeelsleden en (oud-)studenten van Wageningen University hebben de afgelopen twee dagen de petitie getekend die is gestart tegen het verbod op religieuze verwijzingen in het dankwoord in proefschriften.

Promovendus ir. Jerke de Vries kreeg onlangs te horen dat hij de regels waarin hij zijn dank aan God uitsprak en het citaat van kerkvader Augustinus (354-430) op het schutblad moest afplakken, anders zou de promotie niet doorgaan. Het besluit van het college van promoties leidde tot verontwaardigde reacties van binnen en buiten de universiteit.

De opstellers van de petitie stellen dat het dankwoord volledig losstaat van de wetenschappelijke inhoud van het proefschrift. Ze wijzen erop dat iedereen bedankt mag worden, tot huisdieren toe, maar dat een dankwoord aan God wordt verboden. Dit 'rigide beleid' maakt het promovendi onmogelijk hun diepste overtuiging te verwoorden. 

In vergelijking met andere universiteiten is het besluit van Wageningen extreem, stelt de petitie. De ondertekenaars verzoeken de rector magnificus het besluit te vernietigen.

Bron: HetGoedeLeven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons