Paus Franciscus krijgt bezoek van Obama

Paus en president bespreken strijd tegen armoede

in Christelijk Nieuws

De Amerikaanse president Barack Obama is woensdagavond na een bezoek aan Brussel doorgereisd naar Rome. Hij spreekt donderdagochtend in het Vaticaan met paus Franciscus. Obama was maandag en dinsdag bij de nucleaire top in Den Haag.

(imported body)

Obama was maandag en dinsdag bij de nucleaire top in Den Haag. Hij reisde daarna door naar Brussel voor een overleg met EU-president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso op woensdag.

Programma
Donderdag staat een eerste ontmoeting met het hoofd van de katholieke kerk op het programma. Zij zullen het tijdens hun eerste persoonlijke ontmoeting hebben over de internationale brandhaarden als Syrië en Oekraïne. Ook de wereldwijde economische problemen en de inzet van de paus in de strijd tegen armoede zijn onderwerp van gesprek. 

Update na bezoek
De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag in het Vaticaan bijna een uur gesproken met paus Franciscus. Obama zei dat hij de ijver voor sociale gerechtigheid van de Argentijnse paus als een uitdaging voor iedereen beschouwt. De twee staatshoofden wisselden geschenken uit en spraken elkaar veel langer dan gebruikelijk bij de ontmoetingen met de paus.

Obama kwam omgeven door draconische veiligheidsmaatregelen met een konvooi van zeker 20 auto's naar Vaticaanstad. Daar stond de erewacht van de Zwitserse Garde klaar. Aartsbisschop Georg Gänswein begeleidde het Amerikaanse staatshoofd naar de zaal waar de paus hem verwelkomde. Obama kwam met zijn konvooi van de Villa Taverna, een landgoed in Rome waar hij overnachtte. De Amerikaanse ambassadeurs in Rome huizen er sinds 1933.

Christen
Het is niet voor eerst dat Obama het Vaticaan bezoekt. In juli 2009 werd hij er ontvangen door de toenmalige paus Benedictus XVI. Tussen de 20 en 25 procent van de 318 miljoen Amerikanen is rooms-katholiek, onder hen veel immigranten uit Latijns-Amerika. Obama is niet rooms-katholiek, maar is naar eigen zeggen in de loop van zijn leven een overtuigd christen geworden. Hij was van 1992 tot 2008 verbonden aan een Afro-Amerikaanse protestantse kerk in Chicago.

Obama brengt ook een officieel bezoek aan Italië. Hij luncht met president Giorgio Napolitano en heeft vervolgens een gesprek met premier Matteo Renzi.

Bron: ANP

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons