Oscar-winnaar dankt God

Dankwoord roept veel reacties op in VS

in Geloven

“Allereerst wil ik God bedanken, want naar Hem kijk ik op.” Met deze uitspraak maakte Oscar-winnaar Matthew McConaughey maandag vele tongen los in de VS.

“Er zijn drie dingen die ik elke dag nodig heb", begon de acteur van de film Dallas Buyers Club zijn speech. "Eén daarvan is iets om naar op te kijken, het andere is iets om naar uit te kijken en het laatste is iemand om na te jagen. Allereerst wil ik God bedanken, want Hij is degene tegen wie ik opkijk. Hij heeft mijn leven gezegend met kansen, waarvan ik weet dat ze niet van mij of andere mensen komen.”
 
God bovenaan lijstje
Het komt wel vaker voor dat Oscar-winnaars God bedanken in hun speech, maar God staat meestal niet bovenaan hun lijstje. Volgens een graphic van het Amerikaanse persbureau AP bedanken zij vaker de Academie, hun echtgenoot, moeder, vader, kinderen en hun management – in die volgorde.
 
Matthews dankwoord leverde veel positieve reacties op, maar zijn gelovige uitspraken roepen ook opvallend veel irritaties op bij veel Amerikaanse Twitteraars.
 
Trend
Volgens Paul Asay, filmrecensent bij de christelijke omroep Focus on the Family, heeft de algemene trend tegen het bedanken van God bij Oscar-uitreikingen niet zo zeer te maken met anti-christelijke of anti-religieuze vooroordelen. “De trend, als die er al is, laat zien dat God niet zo’n grote motiverende factor is in de entertainmentindustrie. Maar het zou ook kunnen betekenen dat mensen hun geloof meer voor zichzelf willen houden."


Foto: Matthew McConaughey (links) naast Cate Blanchett (beste actrice in Blue Jasmine), Lupita Nyong'o (beste bijrol in 12 Years a Slave) en Jared Leto (beste bijrol in Dallas Buyers Club).

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons