Nieuw onderzoek naar misbruik in Duitse kerk

in Christelijk Nieuws

De Duitse bisschoppen laten het seksueel misbruik van minderjarigen door priesters opnieuw onderzoeken. Ruim een jaar geleden liep een soortgelijk onderzoek vast door conflicten tussen de kerkleiding en het instituut dat in opdracht van de bisschoppen aan de slag was gegaan. Volgens het instituut zouden kerkleiders openheid over het misbruik tegenwerken en eisen dat alle bevindingen voor publicatie aan de kerkleiding zouden worden voorgelegd.

De bisschoppen deelden maandag mee dat zij tijdens hun voorjaarsvergadering tot het nieuwe "interdisciplinair'' onderzoek hebben besloten. Net zoals in Nederland zijn in Duitsland de afgelopen jaren honderden gevallen van misbruik door rooms-katholieke priesters en andere mensen in dienst van de kerk naar buiten gekomen. In december 2012 meldde de kerk dat bij een onderzoek in 21 van de 27 bisdommen tussen 2000 en 2010 576 gevallen van aanranding en andere vormen van misbruik waren gemeld.

Bisschop Stephan Ackermann van Trier, die namens de bisschoppen voor de aanpak van het misbruik verantwoordelijk is, geeft volgende week meer informatie over het nieuwe project. Vertegenwoordigers van de slachtoffers hebben er bij de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, voor gepleit dat die zelf het misbruik onderzoekt en dat niet aan de bisschoppen overlaat.


 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons