Mooi weer pech voor christelijke partijen?

Regen of zon heeft invloed op stemgedrag

in Christelijk Nieuws

De verwachting is dat er vandaag een historisch lage opkomst is bij de gemeenteraadsverkiezingen. Normaal gesproken pakt dat gunstig uit voor de christelijke partijen.

Tegen 13.00 uur woensdagmiddag zaten er flinke verschillen in de opkomstcijfers in een aantal grote gemeenten. Zo kwam in Maastricht om 12.30 uur 15,3 procent van de kiezers opdagen, terwijl dat in Den Haag iets eerder al 19 procent was. In Amsterdam had zich om 13.00 uur zelfs maar 11,2 procent van de kiezers gemeld in een stembureau. In Den Haag is de opkomst dan ook een stuk hoger dan 4 jaar geleden. Toen was de opkomst om 12.00 uur namelijk 16,5 procent. Ook in Tilburg en Breda ligt de opkomst licht hoger dan in 2010. Ondanks het in verhouding relatief lage opkomstcijfer van 11,2 procent doet ook Amsterdam het beter dan in 2010. Toen was rond 13.00 uur pas 9,6 procent komen opdagen.
In de gemeenten Eindhoven, Westland, Maastricht en Groningen liggen de tussentijdse opkomstcijfers echter een stuk lager dan 4 jaar geleden. Ook Rotterdam liep om 14.00 uur wat achter; de opkomst daar was woensdag op dat tijdstip 18 procent en in 2010 19,6 procent.

Christelijke partijen
Vooraf voorspelde onder anderen Maurice de Hondt een historisch lage opkomst. Normaal gesproken is dat gunstig voor de christelijke partijen: omdat christelijke stemmers trouwe stembusgangers zijn, gaan ze ook bij slecht weer of een vlak politiek klimaat stemmen. Daardoor hebben ze bij een lage opkomst een relatief groter aandeel. Hoe dat vandaag uitpakt is nog onduidelijk: door het mooie weer lijkt opkomst toch niet zo laag als eerder werd verwacht.

Jezus Leeft
Dit is de Dag Reportage vertoonde dinsdagavond een documentaire over de verkiezingsstrijd van twee bijzondere nieuwkomers in de lokale politiek. De reportage volgt de vrouwen op de SGP-lijst in Vlissingen en de lijsttrekkers van de nieuwe christelijke partij van Joop van Ooijen: Jezus leeft. Joop van Ooijen werd bekend van zijn jarenlange strijd om de tekst 'Jezus Redt' op het dak van zijn boerderij te mogen laten zien. Inmiddels heeft hij een nieuwe manier gevonden om mensen zijn boodschap te verkondigen: de politiek. Hij doet in acht gemeenten mee. En de lijsttrekkers van de verschillende lokale afdelingen zijn allemaal even bevlogen als hij. Samen storten ze zich vol in de campagne. 

Reportage van Dit is de Dag: 'Geloven in een zetel'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons