Margriet van der Kooi: 'Angst is een luisterparasiet'

in Mediatips

"Zeg nooit tegen iemand die iets ergs meemaakt 'ik begrijp het' of 'ik heb dat ook meegemaakt'. Maak ook geen ranglijst van wat erg en minder erg is. Je weet immers niet hoe de ander het leed ervaart dat hem overkomt."

Deze lessen in omgaan met verdriet beschrijft ziekenhuispastor Margriet van der Kooi in haar boek 'Verdriet is een werkwoord'. Wat je wél kunt doen, is: de ander uitnodigen te vertellen. Goed luisteren en daar niet doorheen komen met jouw verhalen. "Dat is moeilijk, want als ik naar je luister, voel ik me jouw soortgenoot die dit leed ook kan overkomen. En daar wil ik liever niet aan denken, dus duw ik dat weg. Die angst is een luisterparasiet", aldus Van der Kooi.
Van der Kooi stoort zich aan "veel onzin die in esoterische kring wordt beweerd over de zin van rouw en verdriet". Zij vond troost bij Jezus' protest tegen leed.
Openhartig vertelt ze over haar droom over Jezus als 8-jarig meisje en de stem die ze hoorde toen ze 10 jaar was. "Ik ben ervan overtuigd dat God aan ieder mens iets van zich laat merken. Helaas stoppen veel mensen dat weg."

 

In het Radio-5-programma 'Onderweg' (EO) spreekt Elsbeth Gruteke elke zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en twijfel.
Het gesprek met Margriet van der Kooi wordt uitgezonden zaterdagavond 15 maart om 20.02 uur op radio 5.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons