Lezersvraag | ‘Heeft geloof dieptepunt bereikt?’

'Gaat het slecht met het geloof in Nederland?'

Een lezer van EO/Geloven stuurde ons deze vraag: ‘Ik heb het idee, het gevoel dat mensen hun vertrouwen in God steeds meer verliezen? Is dat iets van alle tijden of daalt het de laatste tijd toch echt tot een dieptepunt?’ Reinier Sonneveld reageert.

Elk geloof kent zijn seizoenen. Soms is het lente en we ontdekken allerlei prachtige nieuwe kanten van God. Soms is het zomer en alles lijkt vanzelfsprekend en zonder moeite te verlopen. Dan wordt het herfst en zegt het ons allemaal weinig meer. En soms belanden we zelfs in een winter. We ervaren diepe twijfels en God voelt eindeloos ver weg…

Het is winter in Nederland
Ik denk ook dat culturen dit soort seizoenen kunnen ervaren. Misschien was de 9de eeuw, toen de eerste missionarissen in Nederland kwamen, wel een soort lente. Misschien was de Reformatie een soort zomer. Maar daarna kwam de herfst van de Verlichting en inmiddels zijn we in de winter van de secularisatie aangekomen?

In de Bijbel zie je ook dit soort periodes. Amos kondigt bijvoorbeeld aan: ‘Het volk zal zwerven en dwalen om Gods woorden te zoeken, maar ze zullen die niet vinden.’ En Asaf klaagt: ‘Een teken zien wij niet, niet één profeet meer.’ Bij Samuël staat er: ‘Er klonken in die tijd zelden woorden van God en er braken geen visioenen door.’

Zacharia, een latere profeet, noemt zo’n periode een ‘dag van kleine dingen’. Misschien ervaar je nu persoonlijk zo’n winter in je geloof. En misschien is inderdaad heel Nederland daar in verzonken.

Maar er is meer dan winter
Er zijn overigens wel signalen dat we het dieptepunt hebben bereikt. Bij de jongeren krimpt de kerkgang nauwelijks meer. Die blijft nu stabiel hangen op zo’n 13 procent. Misschien wordt het nog 12, misschien nog 11, maar dat is het dan voorlopig. Als de statistieken tenminste geldig blijven en bij geloof weet je het maar nooit…

Verder is het belangrijk je niet blind te staren op Nederland. De kerk beleeft juist een lente in talloze landen om ons heen: China, Korea, Brazilië… Wereldwijd is er zo’n 1,5 procent groei te noteren, elk jaar. Het kan goed zijn eens verhalen uit die regio op te zoeken of films te kijken over die landen. Je kunt het er zomaar warm van krijgen!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons