Jan-Willem Roodbeen over seculiere Nederlandse liedjes in een aloud bijbelverhaal

in Mediatips

Frits Spits sprak in het Radio 1 programma 'De Taalstaat' met Jan-Willem Roodbeen, de man die verantwoordelijk is voor de keuze van alle liedjes in The Passion.

Frits probeert te achterhalen hoe Jan-Willem de keuze voor de liedjes bepaalt. Welke muziek komt in aanmerking? En welke niet?

Opening
Vorig jaar opende The Passion met het lied “Eén wereld” van Jeroen van der Boom. Een stukje uit de songtekst:

'Sta je open voor hoe het is
En niet hoe het lijkt
Waarom zou je bang zijn
Wat je ontvangt, is dat wat je geeft'
 
Jan-Willem: “Dit lied met deze tekst en muziek is erg geschikt voor het begin van het verhaal. Het eerste lied is enorm belangrijk omdat het de toon zet en het de mensen mee moet nemen in het verhaal van The Passion.
Het moet een universeel verhaal zijn, toegankelijk voor iedereen. Niet alleen voor mensen in een kerkgebouw. Dit openingslied 'Eén wereld' bevat zoveel wijsheden, het zijn haast bijbelse waarheden”.

Keuzes
Maar hoe maak je een keuze uit zoveel bestaande liedjes? En hoe passen ze in het verhaal?
Jan-Willem: "De meeste liedjes moeten wel bekend zijn bij het grote publiek. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de nummers zelf overeind blijven in het verhaal dat The Passion vertelt. En je moet oppassen dat je er niet iets inlegt wat er niet is. Maar ik kies soms voor nummers die nog vrij onbekend zijn. Onbekend bij het grote publiek, maar zo prachtig mooi en passend in het verhaal. Een voorbeeld hiervan is “Ken je mij”, geschreven door Huub Oosterhuis naar aanleiding van Psalm 139. In The Passion is het een duet tussen ‘Jezus’ (René van Kooten) en 'Petrus' (Jim Bakkum)

"Ken je mij? Wie ken je dan?

Weet jij mij beter dan ik?
"
 
Jan-Willem: “De vraag: ‘Ken je mij?’ is redelijk oppervlakkig. Maar ‘Weet jij mij beter dan ik’, gezongen door 'Jezus' en 'Petrus' gaat zoveel dieper. Daar gaat zoveel zekerheid, troost en kracht van uit. Het is een onverwoestbaar nummer."
 
Ook vertelt Jan-Willem onder andere over zijn keuze voor “Mooie dag voor de dood”. Een bitter lied van Blof over vriendschap en verlies. Hoe past dit nummer in het bijbelverhaal?
Of het prachtige “Laat me nu toch niet alleen”, gezongen door ‘Maria’? (Anita Meijer)
 
En er komt antwoord op de vraag wat de artiesten zelf eigenlijk vinden van de ‘ver-Passionering’ van hun liedjes.
 
Beluister het gehele interview van Frits Spits met Jan Willem Roodbeen hier.
 
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons