Is oerknalbewijs reden voor geloofsafval?

in Geloven

Wetenschappers hebben recent een belangrijke ontdekking gedaan die de theorie van de oerknal onderschrijft.

Dit is de dag-verslaggever Renze Klamer vraagt zich af of dit een reden is om van zijn geloof te vallen. Hij spreekt onder andere met wetenschapper Herman Philipse, christen-wetenschapper Cees Dekker en wetenschapshistoricus Cees Andriesse.

Baanbrekende ontdekking
Het ANP berichtte eerder deze week over Amerikaanse astronomen die een baanbrekende ontdekking hebben gedaan. De ontdekking ondersteunt de theorie dat het heelal na de oerknal razendsnel is uitgebreid.

Een spectaculaire ontdekking: ,,De argumenten zijn overtuigend en de betrokken wetenschappers behoren tot de meest voorzichtige en conservatieve mensen die ik ken'', zei bijvoorbeeld professor Marc Kamionkowski van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore tegen de BBC.

Direct bewijs
Het opvangen van het oeroude signaal geldt als wetenschappelijke 'heilige graal': er wordt al tientallen jaren naar gezocht, omdat het een direct bewijs vormt voor de aanname dat het heelal in een minuscule fractie van een seconde een duizelingwekkende uitbreiding heeft doorgemaakt.

De zoektocht naar het signaal komt voort uit een heel specifieke verwachting, namelijk dat het uitdijen van het heelal onuitwisbare sporen moet hebben achtergelaten in het oudste licht dat in het heelal te vinden is. Met computermodellen was al vastgesteld welk patroon die sporen zouden moeten hebben. Uit de waarnemingen met de telescoop op de Zuidpool rolde precies dát patroon.

Als herhaling van het onderzoek dezelfde resultaten oplevert, is dat vrijwel zeker goed voor een Nobelprijs, stelde de Britse omroep vast na diverse opgewonden deskundigen te hebben geraadpleegd.

Bron: ANP / Dit is de dag

g

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons