"Ik heb de opdracht om in Syrië te blijven"

Jonge dominee vraagt om gebed voor zijn gemeente

in Christelijk Nieuws

'Van de negentig families in mijn gemeente zijn twintig families inmiddels vertrokken. Daar lig ik wakker van. Wat blijft er over?' Dit is geen Nederlandse voorganger die klaagt over de secularisatie. Syrische kerken lopen massaal leeg vanwege de oorlog. Ruim een kwart van de 2,2 miljoen christenen in Syrië is inmiddels op de vlucht geslagen.

'Zelf ben ik ook bang voor de toekomst. Maar ik heb de opdracht om bij mijn gemeenteleden te blijven en ze bij te staan'. Het zijn ernstige woorden van een jonge Presbyteriaanse dominee uit het noorden van Syrië. Liever maakt hij een geintje met andere Syrische christenen die hij ontmoet op een conferentie, in Libanon. Maar over een paar dagen moet hij weer terug naar Syrië. Daarom blijft hij ook liever anoniem.

Brandstof tegen leegloop
'Wij zijn begonnen met een hulpproject, om te voorkomen dat onze mensen naar het buitenland vertrekken, zoals naar Europa. Zo leveren we sinds vorige winter brandstof voor kachels. Vooral de verwarming van de christelijke school is belangrijk.' De wintertemperatuur ligt momenteel 's nachts rond het vriespunt. Ook arme families krijgen brandstof van de kerk.

De medicijnfabriek is kapot
Direct gevaar is er nog niet, in het Koerdische gebied waar de voorganger woont. Maar radicale moslimrebellen komen steeds dichterbij. Zullen de Koerden de christenen kunnen blijven beschermen, zoals ze nu doen? Veel christenen wachten het niet af. Daarbij blijven vaak de zwaksten achter. 'We kijken naar elkaar om, maar wat moet je als een belangrijke medicijnfabriek van Syrië kapot is? Ik droom van een soort import-onderneming van medicijnen vanuit Libanon. Als ik eerlijk ben... het gaat ook om mijn eigen moeder. We kunnen haar medicijnen niet meer krijgen. Bid voor ons.'


Tekst en foto: Matthea Vrij 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons