'Het geloof loopt vast. Zullen we opnieuw beginnen?'

‘Dit kan beter.’ Dat denkt Herman Wegter (35) bij bijna alles wat hij ziet. De EO-presentator gelooft in de kracht van verandering en schoon schip maken. “Ik ben altijd op zoek. Naar meer, beter, anders. Met als doel dingen die krom zijn een klein beetje recht te buigen.”

“Ik ben jaloers op mensen die van maandag tot vrijdag op kantoor zitten, en simpelweg gelukkig zijn. Gewoon: huisje, boompje, beestje en klaar. Zo zit ik niet in elkaar,” verklaart Herman. Met project 7keer7 werkt hij bijvoorbeeld aan een nieuwe start voor het christendom in Nederland. “Je hoeft niet veel fantasie te hebben om te concluderen dat het geloof vastloopt. Laten we gewoon eens opnieuw beginnen."

1. Geloof: "De essentie is dat je niet oordeelt"

"Ik zit al mijn hele leven in het christelijke wereldje, maar dik een jaar geleden begon ik me er steeds minder senang bij te voelen. Dat kwam vooral door het veroordelende van christenen, en de nadruk op wat je precies gelooft,” vertelt Herman over het ontstaan van project 7keer7. “Ik sprak hier met anderen – onder wie Reinier Sonneveld en Karel Smouter – over, en zij hadden precies hetzelfde. Toen dachten we: ‘Als het christendom in Nederland vastloopt – kerken stromen immers leeg –, laten we dan opnieuw beginnen. Hoewel dat natuurlijk wel erg ambitieus is. Wat we eigenlijk willen, is met elkaar nadenken over de vragen: ‘Wat laten we achter? Wat nemen we mee?’ Rondom die thema’s organiseren we zeven avonden, waarop zeven mensen met verschillende visies in zeven minuten iets vertellen of laten zien.”

Wat wil je zelf achterlaten?
“Twee dingen die ik al noemde: de nadruk op wat je gelooft en het oordeel van christenen. Geloof jij dat de aarde in zes keer 24 uur geschapen is? Geloof jij dat Jona in de vis gezeten heeft? Geloof jij dat de slang in het paradijs gesproken heeft? Pas als je genoeg vinkjes hebt, ben je christen. Het zou fijn zijn als we daarmee kunnen stoppen. Net als met oordelen. Op straat spreek ik veel mensen die door veroordelende christenen zijn afgehaakt. Zoals een dochter van gescheiden ouders die weg is uit de kerk, omdat de gemeente haar vanwege die scheiding veroordeelde. Ik geloof dat de essentie van het christelijk geloof is dat je juist níet oordeelt.”

“Als het gaat over schoon schip maken, is uiteindelijk de meest interessante vraag: ‘Wat neem je mee?’” vervolgt Herman. “Stel, je koopt een nieuwe computer, omdat er aan de oude van alles mankeert. Dan heb je ook te maken met het dilemma wat je wel en niet overzet. Foto’s neem je natuurlijk mee, maar wat doe je met bepaalde programma’s en documenten? Het dwingt je na te denken over wat belangrijk is. Zelf zou ik niet willen en kunnen leven zonder de hoop dat het ooit goed komt. Wat ook essentieel is, is het gegeven dat je niet voor jezelf leeft, maar voor God en je naasten. Zonder oordeel. Als er iets is waar mensen in deze tijd behoefte aan hebben, is dat het wel. Een gemeenschap waar je kunt thuiskomen, waar je wordt erkend en waar je mag zijn wie je bent.”

2. Basis: "Ik ben de moeite waard, ook als ik niets kan"

Begin dit jaar werd de presentator getroffen door een acute vorm van sarcoïdose; een ziekte waarbij spontaan ontstekingen ontstaan. Herman: “Bij mij zat het in mijn gewrichten. Het heeft lang geduurd voordat ik wist wat het was. Het begon met spierpijn in mijn benen. Ik sport veel, dus ik dacht dat het misschien overbelasting was. Dat zei de dokter eerst ook. Hij gaf me het advies rustig aan te doen, maar dat hielp niet. Het werd erger en erger, tot ik ’s nachts zoveel pijn had dat ik me realiseerde dat dit de eerste keer was dat ik écht pijn had. Het voelde alsof al mijn gewrichten in de fik stonden. Toen zijn er allerlei onderzoeken gedaan, en bleek dat het sarcoïdose was. Zes weken lang lag ik zwaar onder de pijnstillers en ontstekingsremmers op de bank en in bed.”

Hoe kwam je de dagen door?
“Kletsen met mijn vrouw, de kinderen aandacht geven. Ik werd teruggeworpen op mijn gezin en wat goede vrienden die langskwamen. Ik kon niet meer werken, sporten, niets! En ik had geen idee hoelang het zou duren. Als alles wegvalt, blijven de belangrijkste dingen over: mijn vrouw en kinderen. Een les die mij veranderd heeft, is dat ik ook de moeite waard ben als ik niets kan. Als ik even niet meneer de presentator ben, ben ik nog steeds Herman. Ik ben nooit eerder zó ziek geweest, maar het was een louterende periode.”

Als hij terugblikt, concludeert Herman dat hij eigenlijk nooit bang is geweest. “Dat komt denk ik omdat ik ergens het gevoel had dat het wel goed zou komen. Daarnaast ben ik me erg bewust van het feit dat ik ieder moment ziek kan worden. Mensen worden ziek. Sommigen worden door God genezen, en anderen niet. Dat gebeurt gewoon, dus ik was niet verbaasd.”

Dat is nuchter voor een man met vrouw en kinderen.
“Ja, dat verbaasde mij ook een beetje. Wat ik heb geleerd, is dat ik nergens recht op heb. Ik heb geen recht op een gezond, gelukkig en lang leven. Geloof is geen garantie tegen vervelende dingen. Dus mijn motto is dat ik God dank voor alles wat ik krijg. Gezonde kinderen, een goed huwelijk, een leuk huis in een leuke buurt, vrienden: het is niet vanzelfsprekend voor mij. Door die houding werd ik niet boos op God toen mijn gezondheid wegviel.” Na een korte stilte: “Maar wie weet had ik er totaal anders in gestaan als ik nu nog pijn had.”

3. Werk: "Niet één middel is heilig"

“Ik wilde de politiek in met dezelfde missie die ik heb bij de EO: verandering in gang brengen. Na twaalf jaar televisie, vroeg ik me af: ‘Zet wat ik doe wel zoden aan de dijk?’” vertelt Herman over zijn politieke avontuur voor de landelijke verkiezingen van 2012. “Ik had wat contacten bij de ChristenUnie, en merkte dat je in de politiek concreet iets kunt veranderen. Dat leek me te gek. Ik was er vier maanden fulltime mee bezig. Tot de uitslag kwam, en ik er niet bij zat. Dat was geen grote teleurstelling, omdat ik dacht: ‘Laat God het maar bepalen.’ Ik zit nog steeds bij de EO en daar ben ik blij om.”

Echt?
“Ja. Door afstand te nemen, kon ik een nieuwe start maken. Ik vind mijn werk nu leuker dan daarvoor, want ik realiseer me meer dan ooit hoe bijzonder het is dat wij op nationale televisie programma’s als Geloven op 2 kunnen maken. Vijf keer per week gaat het over geloven. Dat móet verandering in gang zetten, hoewel ik dat waarschijnlijk nooit zal zien.”

“Weet je, mijn doel is verandering in gang zetten. In de maatschappij, maar ook bij mensen. Daarbij heb ik ontdekt dat niet één middel heilig is. Televisie is leuk, politiek lijkt me te gek. Minder dan ooit weet ik hoelang ik dit blijf doen, en wat ik hierna ga doen. Dat bevalt bijzonder goed. Ik houd mijn ogen open, probeer naar Gods stem en mijn intuïtie te luisteren, en wie weet wat er langskomt.”


Tekst: Femke Taale
Beeld: Jacqueline de Haas
Bron: Visie 2014, nr. 13

Over Herman

Via een talentenpool komt Herman Wegter (35) in 2000 bij de EO terecht. Hij begint met het presenteren van jongeren- en kinderprogramma’s. Daarna maakt hij Vreemde Tralies, De Kist en Nederland helpt. Op dit moment presenteert Herman Geloven op 2 en Melk & Honing.

Voor de landelijke verkiezingen in 2012 stond hij zevende op de kandidatenlijst van de ChristenUnie. Herman is een van de initiatiefnemers van project 7keer7, waarbij in de zeven weken voor 7 juli een roadtrip wordt gemaakt door Nederland, op zoek naar visie voor de toekomst van het christendom. Herman is getrouwd met Nicolien en heeft drie dochters en een pleegzoontje.

Volg Herman op twitter:
@Herman_Wegter

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons