"God zegt 'spring maar', maar je moet wel springen"

Loek Bosch over zijn relatie met God

in Mediatips

In het Radio 5 programma 'Onderweg' spreekt Elsbeth Gruteke zaterdagavond met Loek Bosch.

'Ik zat op een muur in het donker. Beneden stond iemand die me kent. Ik hoorde de liefde in de stem die zei "Spring maar". Maar ik moest wel zelf springen'. Deze droom had franciscaner broeder Loek Bosch toen hij in Assisi woonde. Hij moest loslaten: aandurven zich te laten vallen in de handen van de Eeuwige. 'Of ik dat wel durfde? Soms móét je', aldus Loek Bosch.

In 1970 trad hij uit de Franciscaanse gemeenschap waar hij in 1964, nog onvolwassen, was ingetreden. Hij ging het onderwijs in en werd pastoraal werker. In in 1992 trad hij opnieuw toe tot de Franciscanen. Daar ging een heel proces aan vooraf, dat begon met een bezoek aan Opper Volta in 1978. Hij kwam terug met de vraag: wie is arm en wie is rijk? De mensen daar waren materieel arm, maar hadden alle tijd voor Loek en voor hun gezin en familie.

Alles wat je hebt, heb je gekregen om te delen met de ander die het minder goed heeft. Dat leerde Loek Bosch van Franciscus. 'Als je een ander in de ogen kijkt, vraagt hij jou daarmee: "Wie ben jij." In de ontmoeting met die ander word ik ik en jij jij'.

In het Radio-5-programma 'Onderweg' (EO) spreekt Elsbeth Gruteke elke zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en twijfel. 'Onderweg' met Loek Bosch is op 22 maart om 20.02 uur te beluisteren op radio 5.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons