Dagelijks wonder in Homs

Christenen vangen mensen op die te oud zijn om te vluchten

in Geloven

'Ik ben niet bang, je mag mijn foto op de site zetten. Iedereen kent ons in Homs'. Bejaardenverzorgster Lordes Zedan (37) komt uit één van de zwaarst getroffen steden van Syrië. Delen van de stad zien eruit alsof er een atoombom op gegooid is. Maar juist in deze stad voltrekt zich elke dag een klein wonder.

Syrische families zijn drie-of vier-generatie-families. 'Toen al die huizen verwoest werden, vluchtten de families weg. Maar het is niet eenvoudig om je krakkemikkige opa of oma mee te nemen op de vlucht. Sommige bejaarden zeiden: gaan jullie maar zonder mij. Ze wilden hun kinderen niet tot last zijn. Dus ze probeerden zichzelf te redden, maar dat lukte niet altijd. Daarom zijn we voor hen een bejaardentehuis begonnen'. Het tehuis is een uniek verband van 25 protestante en katholieke medewerkers, en de 45 bewoners zijn zowel christenen als moslims die met elkaar babbelen of een breiwerkje opzetten. Aan het hoofd staat een 82-jarige non.

Midden in de gevechtszone
Dominee Mofid Karajili, ook werkzaam in het bejaardentehuis, stuurt rechtstreeks vanuit Homs nog een email. 'Zeven maanden lang was ons tehuis onder controle van opstandelingen, en een maand lang bevonden we ons midden in de gevechtszone. Nu is het Syrische leger weer de baas in de wijk en keert de rust terug'.

Niet zonder onze hulp
Dus is het hoog tijd om alle schade te herstellen - een dure grap als je geen enkele overheidsfinanciering krijgt. 'Bovendien kunnen steeds meer families de financiële bijdragen niet meer opbrengen, omdat ze zelf honger hebben'. Wereldwijde geruchten dat de laatste christen uit Homs vertrokken was, blijken dus toch niet waar. Dat is mede te danken aan Lordes en haar collega's. Wat zij van ons vragen? 'Bid vooral, en kijk daarnaast of je ons financieel kunt bijstaan'.

Tekst: Matthea Vrij 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons