BLOG | Nederlandse tieners vervolgd om geloof

Jongeren ervaren christenvervolging in spelsimulatie

in Christelijk Nieuws

Voor de koplampen van onze auto speelt zich een bizar tafereel af. Drie jongens uit onze kerk bespringen onze jeugdouderling. Ik moedig de cameraman naast me aan om te gaan filmen, maar nadat de jongens de jas van onze jeugdouderling afhandig hebben gemaakt, verdwijnen ze weer in het duister van de nacht. We rijden verder en hoeven gelukkig niet lang te wachten op nog meer actie.

We zijn met onze tieners op jeugdkamp en zitten midden in ons nachtspel. De grens tussen spel en realiteit lijkt voor sommige wat lastig te bepalen. Tien minuten na onze vorige actie staan onze lampen gericht op een groep jongens die in een rij liggen op te drukken. Nu zijn de rollen omgedraaid. Van een afstandje bekijkt onze jeugdouderling hoe een aantal van ‘zijn’ mannen een jongen van vijftien ondervragen.
 
‘Als jij blijft zwijgen en niet zegt wie jullie de opdracht heeft gegeven hier te lopen, dan laat ik je vrienden nog even rustig een tijdje opdrukken.’ De jongen glimlacht nog, maar zijn ogen zeggen dat het menens is. Hem krijg je echt niet klein. Als ze dat soms denken. Ruim een kwartier worden verschillende groepsleden ondervraagd en krijgen deze gasten allerlei fysieke opdrachten. Maar ze laten niets los. Na het legen van hun zakken en het inleveren van verschillende telefoons, mogen ze weer verder gaan.
 
Bijbeltekst
Het is rond drie uur die nacht als het laatste team binnenkomt en de Bijbeltekst die ze mee hadden gekregen, opzeggen bij de spelleider. Het was hen op het hart gedrukt om de tekst uit hun hoofd te leren en het briefje te vernietigen. Het was niet veilig. Een aantal hebben dat aan den lijve ondervonden. Niet alleen nu, maar ook die middag al.
 
Op weg naar de kamplocatie waren één voor één alle auto’s van de weg gehaald en door mannen in het zwart onderzocht. Zwaaiend met een foto hadden ze kofferbakken open gemaakt en alles wat leek op een Bijbel of een kruisje was in beslag genomen. De instructie om dat goed te verstoppen was door vijf tieners te licht opgevat. De rest had hun Bijbel weten te verstoppen.
 
Rond vier uur ‘s nachts lag iedereen op bed. Het begon een beetje op ´Wie is de mol?’ te lijken. Niets is wat het lijkt. Ineens - middenin de remslaap rond een uur of zes - wordt er hard op de deuren gebonsd en moet iedereen naar de centrale hal. De mannen in het zwart hebben de locatie ontdekt. Het spel nadert de apotheose als de man van de foto wordt binnengebracht. Het lijkt alsof ze het hem moeilijk gemaakt hebben.
 
In een twee uur durende finale wordt de ondervraging steviger. Na elke ronde bevriezen we het spel en leggen we uit wat er gaat gebeuren. We willen deze jonge gasten geen trauma bezorgen, maar – in het spelen van onze eigen versie van ‘Locked up’ van Open Doors – wel laten ervaren hoe het is om vervolgd te worden omdat je christen bent. Een aantal gasten hebben we even uit het spel moeten halen, omdat we bang waren dat er iets zou knappen.
 
Onze jeugdouderling geeft leiding aan deze mannen in het zwart. Na afloop van het spel nemen we de tijd om de twee groepen te verzoenen en kennis te laten maken. Een aantal mensen uit onze eigen kerk zijn betrokken, maar het team bestaat voor een groot gedeelte uit mensen die de tieners niet kennen. Jeugdleiders uit andere kerken en studenten van verschillende studentenverenigingen.
 
Wat mag geloof kosten?
In de ochtendviering staan we stil bij de vraag: wat mag het geloof jou kosten? Na het weekend komt een moeder naar me toe. Ze vraagt wat we hebben gedaan. Haar zoon heeft aan tafel gebeden voor de christenen die het moeilijk hebben…
 

Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons