BLOG | 'Ik ben een enorme zoetekauw'

Hoe vergaat het Bea tijdens haar '40 dagen met'?

in Geloven

Aan de ene kant van de wereld gaan mensen dood van de honger en aan de andere kant overlijden mensen door teveel en ongezond eten. Dit bizarre feit intrigeert mij al heel lang. Het stuit mij enorm tegen de borst. Maar wat eigenlijk nog erger is: ik doe er gewoon aan mee.

Ik ben een enorme zoetekauw en sla daar regelmatig nogal in door. Eén koekje bij de thee is niks. En dat sommige drop in een hersluitbare zak wordt verkocht, is voor mij totaal overbodig. Ik begin met gemak tien minuten na het eten aan een minimars. Heel even is dat fijn, maar verder word ik vooral misselijk, moe en krijg ik hoofdpijn van al die suiker. Het lijkt soms echt op een verslaving.

Ik eet meer dan goed voor mij is, terwijl er in de wereld genoeg grondstoffen voorhanden zijn om iedere wereldburger van voedsel te kunnen voorzien. Deze 40 dagentijd wil ik mij graag houden aan die beschikbare hoeveelheid, om zo niet meer te consumeren dan er voor mij beschikbaar is. Ik vroeg een informatiepakket op via www.wereldmaaltijd.nl. En het valt eigenlijk erg mee wat je op een dag kunt eten!

Bij het lezen merkte ik dat het meer inhoudt dan je alleen houden aan bepaalde hoeveelheden. Dat het bijvoorbeeld net zo belangrijk is om te kijken naar waar je voedsel wordt gemaakt, en hoe. Op www.voedselafdruk.nl checkte ik hoe belastend mijn huidige eetpatroon is voor het milieu. Met mijn huidige leefstijl zijn er 2,1 wereldbollen nodig, dus daar valt nog wel wat aan te verbeteren. Daarom heb ik voor mij en mijn gezin (echtgenoot, dochter van 12 en zoon van 10) een aantal spelregels opgesteld:

- Ik koop zoveel mogelijk biologische producten
- We eten zoveel mogelijk seizoensproducten
- Ik koop producten die in Nederland of zo dicht mogelijk in de buurt zijn verbouwd of geproduceerd.
- We gebruiken zo min mogelijk verpakkingsmateriaal
- Boodschappen doe ik op de fiets
- We gooien geen eten weg
- Maximaal drie tussendoortjes per dag, waarvan één gezond
- We eten twee keer per week vegetarisch
- En, als ik dan toch bezig ben: ik eet suikervrij.

Voor mij even geen cola light, koekjes, drop, chocopasta en chips (mijn grootste zwaktes). Door bewuster te eten hoop ik mij iedere dag bewuster te zijn van dat ik als wereldburger deel uitmaak van Gods schepping, waarin genoeg is voor iedereen, maar niet voor ieders hebzucht. Of we het vol gaan houden? Ik hoop het! Ik houd jullie op de hoogte.

Bea.


Vasten past bij de 40 dagentijd. Wat gebeurt er als je dit omdraait, en deze tijd juist gebruikt om iets wél te doen? Vier mensen waaronder Bea, gaan de uitdaging aan en doen tot Pasen iedere dag een stapje extra. Voor hun naasten, zichzelf of de aarde. Bent u geïnspireerd geraakt, en wilt u ook iets extra’s doen in de 40-dagentijd? Twitter mee! #40dagen 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons