BLOG | Geen knutselwerkjes meer

Wie investeert er in jongeren en daagt ze uit om te groeien?

in Christelijk Nieuws

Wat maakt een kinderlied nu tot een kinderlied? Dat vraag ik me regelmatig af als dat lied aangekondigd wordt tijdens een kerkdienst. In de traditionele kerken zijn dat meestal opwekkingliedjes beneden de 200. Neem bijvoorbeeld 'Dit is de dag' (32), 'Laat ons met elkander' (25), 'Zoek eerst het koninkrijk van God' (40) of 'De Heere is mijn herder' (121). Al dan niet in canon of in beurtzang.

Reken even mee. Het hoogste nummer in de Opwekkingsbundel is nu 746. Jaarlijks komen daar zo'n elf tot vijftien nummers bij. Om bij nummer 121 te komen moeten we dus 625 delen door vijftien ‘jaargangen’. We gaan dan zo'n 41 jaar terug in de tijd. Nu wordt de soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend. Ik ben zelf 36 en heb Dit is de dag ook als kind gezongen.
 
Menstruatie
Het gaat mij niet om de verouderde nummers op zich. Toch blinken we in de kerk niet uit in het kiezen van vormen die passen bij de leeftijd van onze kinderen en jongeren. Zo komt het in sommige kerken nog rustig voor dat meiden van elf, twaalf met een knutselwerkje of tekening de kerk binnen stappen na hun nevendienst.
 
Waarom noem ik hier specifiek meiden? We kunnen natuurlijk jongens en meiden op één hoop gooien, maar als het gaat om de start van de puberteit dan wordt er in onderzoeken vaak naar meiden gekeken, omdat iets als menstruatie net wat beter te meten is dan de signalen die wijzen op de start van de puberteit bij jongens.
 
De gemiddelde leeftijd waarop meiden de eerste menstruatie hebben ligt momenteel in Nederland op 12,5 jaar. Die leeftijd daalt nog steeds. Net na de oorlog was het nog 13,5 jaar bijvoorbeeld. De meiden die op tienjarige leeftijd beginnen te menstrueren, stijgt.
 
Dan terug naar meiden die de kerk binnen komen stappen met een werkje. Menstrueren, werkje... Werkje, menstrueren. Er gaat dan iets mis volgens mij. Dan gaat het niet eens om die menstruatie wat mij betreft, het zegt iets over de ontwikkeling van kind naar volwassene, de veranderingen daarbinnen in het leven van kinderen en soms zoeken naar een goede manier om daarmee om te gaan, of het gebrek daaraan.

Beste DJ

Afgelopen week zag ik een interview met DJ Hardwell. Een 25-jarige jongen uit Nederland die afgelopen jaar gekozen is tot de beste DJ van de wereld. Hij reist de wereld over, die helemaal aan zijn voeten ligt. Wellicht mede daardoor viel me een berichtje van een collega-jeugdwerker Sven Leeuwestein op. Dit schreef hij op zijn Facebook-pagina:
 
'Met 25 jaar kun je een eigen bedrijfje hebben gestart, topmodel zijn in Parijs of mega dj. Bedrijven geven miljoenen uit om je een spijkerbroek of energydrankje te verkopen, of om tv formats en concepten te laten aansluiten bij wat jij leuk vindt. Het draait allemaal om jou.
 
Maar welke kans heb je in de kerk? Wie investeert er in je en wie geeft er je ruimte om te groeien in je bestemming, je bediening en in je leiderschap? In de kerk ben je een zogenaamde jongere, iemand die "het nog moet leren" en "er nog niet aan toe is". Je wordt geacht mee te doen met het feestje van mensen uit een totaal andere generatie en beleving. Bizarre tegenstelling vind ik.'

Oproep
Ik haak bij hem aan. Vanuit het kinderlied, het werkje van een menstruerend meisje en ’s werelds beste DJ wil ik oproepen om jongeren te ontmoeten op de plek waar ze zijn. In beleving, in verantwoording, ontwikkeling en in hun levensfase.

 
Auteur: André Maliepaard 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons