BLOG | 'De blaren staan op m'n handen'

Een update van Arjan tijdens zijn '40 dagen met...'

in Geloven

Afval opruimen in Nederland...
Ik heb de afgelopen dagen ziek thuisgezeten, dus ik heb me beperkt tot het opruimen van de rommel om het huis. En het gekke is: daar ligt genoeg. In de brandgang, in de voortuin en op de stoep. We wonen in een redelijk drukke straat, waar veel jongelui voorbij komen die naar de sportvelden gaan. Ik heb de indruk dat zij nogal eens wat makkelijk zijn in het dumpen van afval, want ik vind vooral snoep- en chipszakjes en blikjes van goedkope energiedrankjes.

Intussen pak ik mijn koffer om een weekje te gaan skieën, dus de komende dagen zal ik de pistes van Zuid-Duitsland afstruinen op zoek naar afval. En ondertussen natuurlijk lekker genieten van het laatste winterweer.

...En in Duitsland! (vervolg)
Wat is het eigenlijk een bende overal. Tenminste, als je erop let. Op de Duitse pistes viel het mee, iedereen verliest wel eens wat. Maar onderaan de pistes, rond restaurantjes en toiletten, en op de parkeerplaatsen, was het een smerige boel. Omdat afvalbakken in geen velden of wegen te bekennen waren, gooiden de meeste mensen hun blikjes, lege flessen, vuile luiers (!), zakdoekjes, gebroken skistokken, lege jerrycans van ruitenvloeistof maar gewoon in de berm. Ik heb een grijper aangeschaft, en elke dag maakte ik de berm in een straal van 10 meter rond onze eigen auto schoon en raapte ik het vuil rond de restaurantjes op. Zakken vol, 100 liter bij elkaar. En dat in één week!

Maar wij Nederlanders kunnen er ook wat van! In de woonwijken valt het nog mee. Daar blijft het afval meestal beperkt tot een platgetrapt bierblikje, een zakdoekje of een leeg pakje sigaretten. Maar het fietspad langs de N3, op weg naar mijn werk, ligt bezaaid met troep. Ik ben begonnen met een van de meest vervuilde stukken. Onschuldig afval dat mensen onderweg verliezen, zoals een achterlicht, een spatbord, een afgebroken v-snaar, of chauffeurshandschoenen is nog tot daar aan toe. Maar wat dacht je van snoeppapier, flessen, luiers, oorstokjes, paperassen, reclamefolders, plastic beker, plastic lepels, frietbakjes, plastic verpakkingen…

Inmiddels heb ik ruim 160 liter afval verzameld, op de 2 kilometer die ik nu heb schoongemaakt en staan de blaren op m’n handen. Nog 3 kilometer te gaan…

Arjan. 
 

Vasten past bij de 40 dagentijd. Wat gebeurt er als je dit omdraait, en deze tijd juist gebruikt om iets wél te doen? Vier mensen waaronder Arjan, gaan de uitdaging aan en doen tot Pasen iedere dag een stapje extra. Voor hun naasten, zichzelf of de aarde. Bent u geïnspireerd geraakt, en wilt u ook iets extra’s doen in de 40-dagentijd? Twitter mee! #40dagen 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons