Bestuur Hersteld Hervormde Kerk neemt afstand uitspraken dominee

in Christelijk Nieuws

De Hersteld Hervormde Kerk zegt dat het niet aan de Montfoortse dominee Van Andel is om een oordeel te vormen over de dood van D66-minster Els Borst.

Met zijn uitspraak dat haar dood de straf van God is omdat ze 'goddeloze wetten' heeft ingevoerd, heeft Van Andel veel reacties uitgelokt.

Na de ophef heeft de Hersteld Hervormde Kerk een verklaring uitgegeven. "Onder haar ministerschap is indertijd wetgeving aanvaard die haaks staat op onze overtuiging. Dat ze na de aanvaarding van de euthanasiewet met een verwijzing naar het voorlaatste kruiswoord van de Heere Jezus gezegd heeft: 'Het is volbracht' heeft velen diep gekwetst", staat in de verklaring

"In een daarop volgend interpellatiedebat heeft ze echter openlijk haar excuses daarvoor aangeboden. Dat is aanvaard. Daar is erkentelijkheid voor uitgesproken. Dus daar moeten we nu niet meer op terugkomen", zegt de kerk.

"Verder ben ik van oordeel dat het laatste oordeel over haar persoon niet aan ons mensen, ook niet aan ons dominees, maar aan de Heere God toekomt. We betuigen haar nabestaanden van harte ons meeleven", aldus de Hersteld Hervormde Kerk.

Rillingen
Burgemeester Bert Jansen van Montfoort onderschrijft de mening van de dominee absoluut niet, laat hij in een reactie weten. Jansen heeft gesproken met de wijkchef van de politie en die neemt het voorval volgens de burgemeester mee in het veiligheidsoverleg.

De Montfoortse VVD-wethouder Gert-Jan Weierink is woest op Van Andel. "Ronduit schandalig! Een dominee onwaardig!", schrijft Weierink op Twitter. "Van god los!!"

Tweede Kamer
De uitspraken van Van Andel hebben inmiddels landelijk bekendheid gekregen en roepen veel afkeuring op. "Onvoorstelbaar en onverdraaglijk", reageert het Utrechtse Tweede Kamerlid van D66 Pia Dijkstra op Twitter. 

VVD-Kamerlid Helma Neppérus zegt op Twitter dat ze de "rillingen" krijgt van de uitspraken van Van Andel. PvdA'er Khadija Arib noemt de uitspraak respectloos.

Bron: RTV Utrecht

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons