Weer tientallen doden bij geweld Nigeria

Moslim-herders passen guerrilla-taktieken toe

in Christelijk Nieuws

Bij verschillende aanvallen in de Nigeriaanse deelstaat Plateau zijn zeker 43 doden gevallen. Veertien mensen kwamen om toen gewapende mannen '’s nachts het dorp Rapyem binnenvielen. De slachtoffers werden in hun slaap verrast door de aanvallers, die hen te lijf gingen met geweren en hakmessen. Twee dagen later werden bij een aanval op een andere plaats 29 mensen gedood.

(imported body)

De veertien slachtoffers in het dorp Rapyem zijn allemaal christenen. In de deelstaat Plateau laait geweld tussen de christenen en moslims regelmatig op. Bij deze twee aanvallen worden islamitische herders van de Fulani-stam verdacht van het plegen van de moorden. 

Bij de tweede aanval werden de slachtoffers eveneens in hun slaap opgeschrikt door het geweld. Naast 29 doden vielen bij deze aanval zeker 17 gewonden. “

Nieuwe tactieken
Alleen al dit jaar kwamen bij aanvallen van Fulani-moslims op christelijke dorpen 163 mensen om het leven. De tactieken die bij de aanvallen worden gebruikt, gaan steeds meer lijken op die van guerrilla’s. Veelal gaat het om verrassingsaanvallen waarbij veel geweld wordt gebruikt, waarna de aanvallers zich weer heel snel uit de voeten maken.

"Complete gezinnen vormen het doelwit, omdat het idee is de complete gemeenschap weg te vagen. In sommige gevallen gaat het om prominente families, bijvoorbeeld die van lokale bestuurders of kerkleiders. De tactiek daarbij is dat door het vermoorden van deze mensen je de gemeenschap verzwakt", zegt directeur Yunusa Nmadu van Christian Solidarity Worldwide in Nigeria.

Volgens Nmadu zijn de wapens die worden gebruikt steeds geavanceerder, wat er volgens hem op duidt dat de aanvallers ze van andere organisaties krijgen. "Ze moeten enkele vermogende anonieme sponsors hebben", zegt Nmadu. 
 

Bron: Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons