“Tieners hebben voorbeeldfiguren nodig”

5 vragen aan jongerenwerker Jan van den Berg

in Geloven

Ondanks zijn voorliefde voor sport, volgt hij dit jaar de Olympische Spelen bewust niet. “Juist daardoor heb ik elke dag gesprekken over de Spelen”, vertelt Jan van den Berg. EO Geloven stelt hem 5 vragen.

Ooit inspireerde zijn eigen tienerleider hem om jongerenwerker te worden. Nu ondersteunt Jan kerken in hun kinder- en tienerwerk als coördinator bij Youth for Christ, met een focus op kinderen van 11 tot 13 jaar.
 
1. Wat is jouw ultieme tip voor kinderwerk met pre-pubers?
“Benader ze als jonge tieners, niet als oudere kinderen. Het verandert je mindset. Kinderen uit groep 7 en 8 hebben meer nodig dan het traditionele bijbelverhaal-met-verwerkingsopdracht. Gebruik de principes van tienerwerk: een combinatie van inhoud en spellen; leren door te doen; tieners zelf inschakelen voor je club en bovenal betrokken leiders.

Pre-pubers krijgen vragen bij het geloof en maken zich los van hun ouders om hun eigen weg te zoeken. Dan hebben ze voorbeeldfiguren nodig, die laten zien hoe het geloof werkt in het dagelijks leven.”
 
2. Welke droom heb jij voor tieners in de kerk?
“Dat de kerk een plek is waar ze zichzelf ontdekken door de ogen van God. Er wordt zoveel aan ze getrokken. Ze moeten voldoen aan verwachtingen van school, ouders, vrienden… Prestaties staan vaak voorop.
 
Ik hoop dat de kerk in deze kwetsbare fase van hun leven dé plek is waar tieners zich niet anders voor hoeven doen. Waar ze de kans krijgen om te ontdekken wie ze écht zijn, geen stoerdere versie. Dat zal de rest van hun leven impact hebben.”
 
3. Wie bewonder jij?
“Mijn tienerleider van vroeger is voor mij nog steeds een inspiratiebron hoe ik tienerwerk wil doen. Hij werkte parttime om tijd te maken voor ons. Zijn huis stelde hij open, zodat wij bij hem konden eten. Dat waren hele bewuste keuzes. Dit is hoe ik met tieners wil omgaan.”
 
4. Wat was je favoriete moment bij deze Olympische Spelen?
“Het complete oranje podium bij de 500 meter schaatsen voor de mannen. Ik heb het overigens op het nieuws gezien, want deze keer volg ik de Olympische Spelen niet. Met pijn in mijn sporthart trouwens, maar het wringt toch ergens. Net zoals bij andere grote wereldwijde sportevenementen zit er iets van onrecht in. Dit jaar vond ik dat Rusland het wel heel bont heeft gemaakt door 40 miljard euro aan de Spelen uit te geven. De natuur gaat kapot, mensen moeten hun huizen uit; er klopt iets niet... De Olympische Spelen moeten toch over sport gaan?
 
Begrijp me goed, ik heb niet de antwoorden. Poetin is er natuurlijk niet van onder de indruk dat ik niet kijk. Ik ben ook niet van plan om vanaf nu alle sportevenementen te boycotten. Toch wil ik ervoor waken dat ik niet ‘lekker in de flow meega’. Het is een systeem waar je je bijna niet aan kunt onttrekken. De meeste mensen die ik spreek voelen dit ook aan, maar wat kun je hier nu van achter je tv aan doen?”
 
5. Wat heb je gedaan met Valentijnsdag?
“Mijn vrouw en ik staan op het punt om ons vierde kindje te krijgen. Dus een verwenpakketje met thee en chocola en een bos bloemen is nu extra op z’n plaats!”


In samenwerking met Eva plaatst EO Geloven wekelijks een verhaal van een man of vrouw die verschil maakt in het leven van anderen. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons