'Theologie-nacht' open voor iedereen

Wat is de rol van de theologie in de samenleving?

in Mediatips

Op zaterdag 21 juni 2014 wordt voor de vierde keer de Nacht van de Theologie georganiseerd. Voor het eerst zijn op dit evenement ook niet-theologen van harte welkom. Het motto van de vierde Nacht van de theologie is ‘Ieder voor zich, God voor ons allen’.

De Nacht van de Theologie wil "theologen inspireren bij hun werk door zichtbaar te maken dat theologen in het publieke debat een rol hebben te vervullen, door gezichtsbepalende theologen van verschillende kerkelijke signatuur en achtergrond met elkaar in contact te brengen en door het gesprek over actuele thema's in het publieke debat tussen theologen te stimuleren."
In het avondvullende programma zijn er wisselende rollen weggelegd voor onder meer presentator en ex-politica Mirjam Sterk, SP-kamerlid Ronald van Raak, remonstrants theologe Christa Anbeek, de provocerende kunstenaar Tinkebell en verpleeghuisarts en Trouw-columnist Bert Keizer.

Participatie-samenleving
Met het thema  “Ieder voor zich, God voor ons allen” wil de Nacht van de Theologie aansluiten bij de oproep van koning Willem-Alexander in de troonrede van 2013 om in de samenleving te participeren. "Als er één beroepsgroep is in Nederland die over de denkkracht beschikt om de participatiegedachte handen en voeten te geven, zijn het wel theologen: naastenliefde is één van de hoofdthema’s van de christelijke religie", meldt het persbericht. "Maar hoe kan de theologie het maatschappelijk debat over dit thema verrijken, zonder dienstmaagd van de politiek te worden?"

Ander
Volgens de website van Nacht legt de theologie "ultieme verbanden. Als ze het slim spelen kunnen theologen de behoefte aan ervaren en beleven die leidend is in onze cultuur op een hoger plan brengen." Door de aandacht van het eigen ego naar de ander te verleggen kan de theologie nieuwe perspectieven bieden. In plaats van te vragen naar je eigen drijfveren wil de Nacht van de Theologie het hebben over wat raakt me in de ander? en wat drijft me naar de ander?

Theologiepamflet
Tijdens de Nacht van de Theologie zal ook de theoloog van het jaar en het beste theologische boek van 2013 worden verkozen. Rond 1 april zullen de genomineerden voor deze twee prijzen bekend worden gemaakt. Het theologiepamflet zal dit jaar geschreven worden door oud-kamerlid Mirjam Sterk.

EO
Sinds 2013 doet ook de EO mee aan de organisatie van de Nacht van de Theologie. "Theologie gaat niet alleen over droge wetenschap, maar ook over de geloofsbeleving van christenen", zegt Gerrit van den Berg die namens de EO in organisatie zit. "Daarom vinden we het belangrijk om aan te haken bij dit evenement. We hebben ons als EO er daarom sterk voor gemaakt dat de Nacht nu open is voor iedereen, dus ook voor de 'gewone' gelovige."
De EO levert dit jaar de presentator van de avond: Elsbeth Gruteke. De voormalig presentator van Dit is de Dag (radio 1) doet momenteel het interview programma Onderweg met gasten op het snijvlak van geloof en samenleving. Ze was lid van de jury voor de Theologie Podiumprijs in 2012. 

Rode Hoed
De Nacht van de Theologie 2014 vindt plaats in de Rode Hoed in Amsterdam. Anders dan voorgaande jaren is er geen exclusief gala-diner voor theologen, "maar een avondvullend programma met vurige debatten, intieme interviews, provocerende preken en swingende muziek." 
Op de website www.nachtvandetheologie.nl vindt u verdere informatie over programma en kunt u zich aanmelden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons