'Stop het bloedvergieten!'

Kerken Oekraïne maken zich grote zorgen

in Christelijk Nieuws

Ondanks een woensdagavond gesloten bestand vielen gisteren opnieuw tientallen doden in Kiev. De kerken in Oekraïne maken zich grote zorgen over hoe het land in brand staat.

Orthodoxe priesters die op het Maidanplein de mis opdragen tussen de geur van brandende autobanden; kathedralen die fungeren als 'veldhospitaal' in het oorlogsgebied dat Kiev heet. Dat is de realiteit in de hoofdstad van Oekraïne. De kerken zijn al maanden nauw betrokken bij de protesten op het onafhankelijkheidsplein en ook nu verheffen ze hun stem.

Het hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk heeft een indringende oproep tot vrede gedaan: "In Gods naam veroordeel ik geweld, de schending van mensenrechten en het negeren van de wil van het volk", aldus aartsbisschop Svjatosalv Sjevtsjoek.

"Ik wil benadrukken dat degene die de macht heeft, de volledige verantwoordelijkheid draagt voor wat in het land gebeurt", voegde de aartsbisschop eraan toe. "Ik doe een beroep op iedereen onmiddellijk te stoppen met bloedvergieten! Ik roep al de kinderen van de kerk op tot vasten, gebed en solidariteit met de slachtoffers. Laat op dit moment, waarop Oekraïne het gevaar loopt tot broedermoord te vervallen, alle klokken van onze kerken luiden."

Bron: HetGoedeLeven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons