Slang doodt dominee tijdens ritueel in kerk

'Slangenkerken' VS baseren zich op bijbeltekst uit Marcus

in Christelijk Nieuws

Een dominee uit de Amerikaanse staat Kentucky, die figureerde in een reality show over slangen, is zaterdag overleden aan een slangenbeet. Dominee Jamie Coots weigerde behandeld te worden na de aanval van het giftige reptiel.

De geestelijke van het in een kerk opgenomen programma Snake Salvation meende te zijn 'gebalsemd door God', schrijft CNN, waardoor hij zich beschermd waande. Dit leidde hij af uit een passage in de bijbel.
Coots, die in 2008 werd gearresteerd wegens de vondst van 74 slangen in zijn woning, was een derde generatie slangenbezweerder. Hij hoopte dat zoon 'Little Cody' ooit in zijn voetsporen zou treden. De man had veel ervaring met onder andere ratelslangen.

Bijbeltekst
Er zijn meerdere kerken in het Midden-Westen van de Verenigde Staten die zich met slangen bezighouden in de kerkdienst. Ze baseren zich daarbij op de woorden die Jezus heeft gesproken, vlak voor zijn hemelvaart, zoals opgetekend in Marcus 16: 17-18:

"Degenen die tot geloof zijn gekomen, zullen herkenbaar zijn aan de volgende tekenen: in mijn naam zullen ze demonen uitdrijven, ze zullen spreken in onbekende talen, met hun handen zullen ze slangen oppakken en als ze een dodelijk gif drinken zal dat hun niet deren, en ze zullen zieken weer gezond maken door hun de handen op te leggen."


God verzoeken
Volgens Roeland Klein Haneveld, als theoloog verbonden aan de afdeling EO-Nazorg, moeten we deze uitspraak van Jezus niet lezen als een opdracht. "Het gaat hier niet om iets wat we als gelovigen móeten doen. Dan zou je God verzoeken. We moeten er geen show van maken, zoals we dat met het genezen van zieken ook niet moeten doen." Maar staat er dan niet heel duidelijk dat Jezus zegt dat je de gelovigen daar aan kunt herkennen? Dan moet je het toch ook doen? Klein Haneveld: "Je moet het gevaar niet opzoeken om het vervolgens te kunnen elimineren. Net zoals je niet eerst iemand ziek maakt om hem te kunnen genezen. Want dan gaat het om jouw eer. Jezus doelt hier op situaties die gelovigen overkomen, en waar ze dan met zijn hulp uit gered worden. We kennen de voorbeelden ook: Paulus genas van een slangenbeet op het eiland Malta."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons