Sabine Uitslag: 'Ik ben een beetje de moraalridder'

in Geloven

Als kind hield Sabine al van debatteren, vooral met haar tante Bet, "want van haar won ik de discussie". Ook op catechisatie en, veel later, in de Tweede Kamer schuwde ze het debat niet. Nu is Sabine Uitslag teamcaptain in het nieuwe debatprogramma 'Arena'. Iedere week gaat ze met haar team over een actuele stelling de strijd aan met cabaretier Jörgen Raymann.

Ze straalt, als ze over haar kinderen praat. Op haar smartphone toont ze trots foto's van Anna-Belle (2012) en de nog maar vier maanden oude Isa-Beau. Sabine Uitslag (1973) heeft zojuist, hier in een restaurant in Baarn, een vergadering gehad met Tijs van den Brink en Jörgen Raymann over het nieuwe televisieprogramma Arena.

Sabine – die ook als dagvoorzitter debatten leidt bij bedrijven en maatschappelijke organisaties – vindt debatteren "héérlijk". Maar in het gezin waarin ze opgroeide, was debatteren "not done" vertelt ze. "Volgens mijn vader hing er een onzichtbaar bord aan de muur met de tekst: 'Ja is ja en nee is nee'. Discussie was niet aan de orde. Als 8-jarig meisje ging ik naar tante Bet, met wie ik wel kon discussiëren. Van haar kon ik het bovendien winnen. Ook mijn opa hield van debat. Na de kerkdienst ging het eerst over de preek, daarna over politiek. Ik dacht een tijdlang dat ze ruziemaakten, zo fel ging het eraan toe."

Discussiëren met de dominee

Met plezier kijkt Sabine terug op haar jeugd, waarin ze naar de hervormde kerk ging. Als puber organiseerde ze jeugddiensten, waar thema's als seks, drank en drugs werden besproken. "Ik ging als een van de weinigen zonder dwang naar catechisatie in onze hervormde kerk, omdat ik daar kon discussiëren met de dominee. Ik geloofde als kind van een jaar of 6 al in reïncarnatie. Daar was ik heel zeker van; even zeker als 1+1=2. Maar mijn dominee was het er helemaal niet mee eens. Al stond hij wel open voor het gesprek – ik ging 's avonds zelfs bij hem thuis langs om het er over te hebben. Het hield me heel erg bezig. Net als nu, wilde ik toen al leren van een discussie. Als je je verdiept in de argumenten van je tegenstander, kun je alleen maar leren. Ik wil er rijker van worden."

De meeste christenen zullen je niet volgen in je standpunt over reïncarnatie.
"Dat is zo. Ik praat er ook over met mijn vader, en hij is het ook niet met me eens. Weet je, het is lastig uit te leggen waarom ik in reïncarnatie geloof. Hoe mensen hun geloof beleven, is heel persoonlijk. Ik geloof ook dat God net zo goed een vrouw kan zijn. En dat Allah en God op hetzelfde neerkomen. Wie zijn wij om te zeggen dat iemand het niet goed doet? God is de enige die mag oordelen en niemand anders. Ik ben christen, Jezus
is een lichtend voorbeeld voor mij. Hij was ego-loos; het ging Hem niet om zichzelf. Hij luisterde en zag oprecht. Dat lukt ons maar lastig. Ik ben echt een Jezus-fan. Hij veroordeelde niet."

In de Bijbel lees ik dat Jezus zondige mensen liefhad, maar ook tegen hen zei: 'Maar nu niet meer zondigen.'
"Een moreel kader heb je nodig, want grenzeloosheid is niet goed. Je hebt grenzen en normen en waarden nodig in de samenleving. Jezus stelde dus een norm en dat is naar mijn mening: liefde! Hij zei immers: 'Heb uw naasten lief als u zelf en God boven alles.' Zo wil ik leven, maar makkelijk is anders."

In de steek gelaten?

In 2012 stopte Sabine na vier jaar als Kamerlid omdat ze "de sprankel" miste. Het was geen gemakkelijk besluit, blikt ze terug. "Toen ik Sybrand en Ruth (resp. fractieleider en voorzitter van het CDA, red.) belde, vond ik dat heel moeilijk. Want ik was met voorkeursstemmen, onder andere uit de zorgsector waar ik zelf als verpleegkundige werkte, in de Kamer gekomen. Ik stond er niet voor de BV Uitslag, maar voor de mensen die mij vertrouwen hadden gegeven. Dat is wat, als je daar goed over nadenkt! Of ik ze met mijn vertrek in de steek heb gelaten? Nee, dat denk ik niet. Verpleegkundigen staan nu goed op de kaart. Iemand anders mag het overnemen. En ik doe nu dingen waar ik ook goed in ben en die me energie geven." Stralend: "Ik leg in de gezondheidszorg de koppeling tussen de politiek en het besturen van een zorginstelling, ik mag mensen enthousiasmeren en ik vertegenwoordig de huidtherapeuten."

Hoe vaak is er een grap gemaakt over je achternaam in combinatie met het feit dat je voorzitter bent van de vereniging van huidtherapeuten?
Lachend: "Ik was de eerste die 'm maakte. Ik zei tegen de sollicitatiecommissie: 'Dit is een roeping, je moet mij wel aannemen vanwege mijn achternaam.' Ook op Twitter en Facebook heb ik er gelijk maar zelf iets over gezegd – die dingen moet je voor zijn."

Is er een groot verschil tussen debatteren in de Tweede Kamer en in Arena?
"Het is totáál niet te vergelijken met de debatten in de Tweede Kamer. De dynamiek bij Arena is heel anders dan in de Kamer, omdat je als Kamerlid spreektijd hebt en op je beurt moet wachten. Meestal heb je dan een verhaal op papier. Bovendien had ik twee arena’s. Allereerst moest ik uiteraard mijn eigen fractie overtuigen van een bepaald standpunt in een debat. Als dat lukte, kon ik dat standpunt vervolgens in de Kamer verdedigen. Vaak wist ik al met welke tegenargumenten de andere partijen kwamen; dat was een kwestie van goed voorbereiden. Ook nu ik debatten voer voor Arena, verplaats ik me in het andere team en bedenk welke argumenten zij gaan gebruiken. Mensen thuis kunnen echt hun eigen mening vormen door te luisteren naar de argumenten van beide kampen. Als ik nog politicus was, zou ik graag naar Arena kijken. De stem van het volk komt duidelijk naar voren, mede dankzij de deskundigen in het team. Het is een goede voorbereiding op een Tweede Kamerdebat."

Stel dat Jörgen en jij het eens zijn over een bepaalde stelling. Dan moet een van beiden een standpunt verdedigen waar hij niet achter staat.
"In theorie is dat mogelijk, maar wij zijn zo verschillend, dat we daar wel uitkomen. Jörgen is zó anders; we hebben een eigen stijl en eigen meningen. Hij is zo gevat en kan met humor dingen scherp neerzetten. ls cabaretier weet hij met een paar woorden zijn punt te maken, en dat met zijn typerende stoïcijnse blik.... Met hem ga ik het heel moeilijk krijgen, absoluut! Ik ben een beetje de moraalridder. In een proefuitzending ging het over alcoholgebruik bij jongeren. Ik heb destijds zelf meegeschreven aan de alcoholwet, dus ik kon vol vuur mijn standpunt verdedigen. Ook ben ik fel tegenstander van drugs. Het is rotzooi, het is rotzooi, het is rotzooi! Drugs, daar blijf je vanaf. Ik zing in een bandje en in de muziekwereld heb ik teveel ellende, veroorzaakt door drugs, gezien. De overheid moet ons beschermen tegen die troep! Het is heel lastig als ik in Arena een standpunt zou moeten verdedigen dat daar tegenin druist. Maar in de praktijk zal het meevallen, want niemand heeft er iets aan als ik een stelling moet verdedigen waar ik niet achter zou staan. En Jörgen en ik verschillen zoveel in mening, dat het ook niet zo snel zal gebeuren."

Je noemt jezelf een moraalridder. Waar blijkt dat uit?

"Ik kies niet altijd voor de makkelijkste weg. Ook voor mezelf niet. Ik vind: je leeft niet alleen voor jezelf, maar je bent onderdeel van de samenleving. Dat betekent dat je soms concessies moet doen waar de groep goed bij gedijt. Je moet investeren in je omgeving. Ik ben een kind van de jaren negentig. In die dagen vierde individualisme hoogtij. Daar komen we nu wel van terug. Individualisme gaat plaats maken voor: 'we moeten het samen doen'. Laten we tevreden zijn over ons leven en niet naar het gras van de buren kijken dat altijd groener lijkt. Er is veel minder chagrijn als we allemaal meer tevreden zouden zijn. Ik ben gelukkig en een heel tevreden mens. Saai hé?"


Tekst: Sjoerd Wielenga
Beeld: Ruben Timman
Bron: Visie 2014, nr. 8

Sabine in het kort

- Geboren op 4 maart 1973 in het dorpje Westerhaar (Overijssel).
- Studeerde verpleegkunde in Enschede, Gezondheidswetenschappen in Limburg en voltooide de Top Class Bestuurskunde in de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
- Van januari 2007 tot haar lidmaatschap van de Tweede Kamer werkzaam bij het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA.
- Van 2008 tot 2012 lid van de Tweede Kamer.
- Maakte tot september 2011 als zangeres deel uit van de coverband Spinrock.
- Woont in Welsum met haar vriend en twee dochters.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons