Russen steeds geloviger

Onderzoek naar religie in Rusland na communisme

in Christelijk Nieuws

Beelden van president Vladimir Poetin naast de hoogste geestelijke leiders van de Russisch-Orthodoxe Kerk waren de afgelopen jaren steeds vaker te zien. Er was geen leider van Rusland die de opdracht gaf om zoveel nieuwe orthodoxe kerken te (her)bouwen als hij.

Ook buiten Rusland valt die innige band tussen kerk en staat op. Het Pew Research Center's on Religion and Public Life in de Verenigde Staten heeft in kaart gebracht hoe in Rusland 'de terugkeer naar religie' heeft plaatsgevonden na 1991. Dat was het jaar dat de Sovjet-Unie uiteen viel.
Een deze week verschenen rapport gaat in op de periode 1991-2008. Het aantal Russen dat zich identificeert met de Russisch-Orthodoxe Kerk steeg in dit tijdsbestek van 31 naar 72 procent. Het blijkt dat minder mensen zich niet-religieus noemen. Dat percentage daalde van 61 naar 18 procent.

Staatskerk
Tegelijk blijkt uit de cijfers dat religieuze betrokkenheid niet een-op-een uitmondde in een hogere kerkgang. 10 procent van de Russen gaat minstens een keer per maand naar een kerkdienst. In 1991 was het percentage 2 procent, in 1998 9 procent en bij de laatste peiling in 2008 7 procent.
Volgens de onderzoekers van Pew Research is helder dat de Russen zich vrijer voelen om hun geloof publiekelijk te laten zien. Terwijl ze dat gedurende het Sovjet-Unietijdperk nog - vaak - in stilte moesten doen.
Opvallend is dat zowel een oude (vijftig jaar en ouder) als jonge generatie (16-49 jaar) zich nu identificeert met de Russische staatskerk. Het religieus bewustzijn heeft geleid tot een toename van het aantal studenten dat er voor koos om een opleiding te volgen aan een Russische universiteit.

Sotsji
Het geloof mag ook openlijk geuit worden in Sotsji. De Amerikanen laten er bij de Spelen geen misverstand over bestaan dat vele van de 230 sporters van Team USA gelovig zijn. Christianity Today kwam zelfs met een overzicht van christelijke sporters die het volgen waard zijn in Sotsji. 'Velen van hen zijn kanshebbers op een medaille, maar ze weten allen dat wat er ook gebeurt in de komende weken, God er altijd is.'

Snowboarden
Snowboardster Kelly Clark werd in 2005 christen. Ze won als sporter alles, maar voelde nog altijd een leegte in haar leven. David Wise (23), debutant op het onderdeel freestyle skiën in de halfpipe - ontmoette zijn vrouw Alexandra op een church camp. Zijn favoriete auteur is C.S. Lewis, bekend van de bestseller Brieven uit de hel. Samen met zijn vrouw leidt hij een jeugdgroep van de kerk. De droom van Wise is om na zijn sportcarrière fulltime in de kerk als voorganger te werken.


Bron: Friesch Dagblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons