Rikko Voorberg doodgewenst om Benno L.

Dominee over zijn Facebookpagina "Welkom in de straat"

in Geloven

Dominee Rikko Voorberg maakte de Facebookpagina 'Benno L, welkom in de straat'. Dat maakte het nodige los. In een interview op Spirit24 spreekt hij openhartig over zijn Facebook-actie rond Benno L. en alle commotie die deze met zich meebracht.

Spirit-24-verslaggever Mina Amhil interviewde de dominee, die onder andere te kennen gaf dat hij naar aanleiding van zijn actie bedolven werd onder de media-aandacht, en met de dood bedreigd is.

Hel
Voorberg gaat in op de kritiek dat hij makkelijk praten heeft omdat hij zelf als vader of kind geen slachtoffer is geworden van kindermisbruik. "Ik heb vrienden die door de hel gegaan zijn omdat ze kinderen op het Hofnarretje hadden. Ik heb gezien hoeveel woede, angst en helse pijn dat teweegbrengt. Toch geeft me zelfs hun pijn niet het recht om tegen iemand die zijn straf heeft uitgezeten te zeggen: jij moet dood."

Risico
Hij vond het moeilijk om deze actie op te starten, zegt Voorberg, die zelf ook kleine kinderen heeft. "Ik kwam er achter dat ik dichter bij de boze mensen sta dan ik dacht... De ontzettende spanning en weerstand die het bij me opriep om dat in te typen 'Benno L., welkom in onze straat' en het daadwerkelijk live (op Facebook) te zetten, dat riep zoveel innerlijke strijd op, dat ik dacht: ik ben niet zo heel veel anders dan die mensen die staan te schreeuwen. Ook boven hen kan ik me niet meer verheffen."

Monster
Maar daarom heeft Voorberg nog geen spijt van deze actie. Hij vindt het zijn taak als dominee om de juiste vragen te stellen: "Is hij (Benno L.) een mens als wij? Of mogen we tegen sommige mensen die slechte dingen hebben gedaan zeggen: nee, hij is geen mens, hij is een monster, hij moet dood, hij moet weg? Als ik dat níet vind, ben ik dan bereid om mijn verantwoordelijkheid te nemen en te zeggen: ondanks mijn eigen angsten heet ik hem welkom en neem ik mijn tak op me, ook al heeft dat risico voor mij en mijn directe leefomgeving, en misschien wel mijn zoontje?"

Naaste
Rikko Voorberg is dominee van de Amsterdamse kerk Stroom West. In 2013 was hij de hoofdspreker op de EO-Jongerendag en ook nog genomineerd voor 'theoloog van het jaar'. In de praktijk wil Voorberg een navolger zijn van hoe Jezus in dit soort gevallen handelde: "Jezus werd ook wel eens in zo'n hoek gedrongen waarin hij kleur moest bekennen. 'Deze vrouw heeft overspel gepleegd.' Je kunt twee dingen zeggen: Deze vrouw moet gestenigd worden, of je zegt: de wet en God zijn niet zo belangrijk. (...) Jezus komt dan steeds met een derde weg, waarmee hij ontsnapt uit die tweestrijd en waarin hij zegt dat je als een naaste voor de ander moet zijn."

Ga naar de Facebook-pagina 'Welkom in de straat'
Bekijk het interview op Spirit24

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons