RELATIE: Vier gouden luistertips

Je relatie mooier maken? Harry van de Pol: "Tip 1: houd je mond!"

in Geloven

Wist je dat 'echt luisteren' een van de mooiste cadeaus is die je aan een ander kan geven? Coach en inspirator Harry van de Pol schreef het boek 'Harthorend'. "We moeten beter leren luisteren om onze relaties mooier te maken." Bekijk hier zijn vier praktische tips.

TIP 1  MOND DICHT
Stoppen met praten is moeilijk, maar... het helpt! Als jij je mond houdt en je eventuele oordeel ook inhoudt, geef je de ander ruimte. Alleen, 'stil  zijn'  is niet genoeg. Je kunt je mond houden, maar toch niet met je aandacht bij de ander zijn. Dat is nog geen luisteren. Daarom:

TIP 2  GEEF ERKENNING
Eén van de mooiste cadeaus die je aan een ander kan geven is: erkenning.
Klinkt ingewikkeld? Dat is het niet! Gewoon hardop teruggeven wat de ander je laat zien. Niet als een papagaai, maar als mens. Oordelen, angst en eigen behoefte maken dat je het gesprek om jouw verhaal gaat draaien. Dat was (nog) niet de bedoeling. Zoek daarom om te geven, door erkenning. Zo nodig je de ander uit om tevoorschijn te komen.

 TIP 3  LUISTER MET JE OGEN
Luisteren doe je vooral met je ogen! Zie je dat de ander enthousiast wordt bij wat hij of zij vertelt? Zeg hem dat, bijvoorbeeld: ‘wat een enthousiasme, het spat er af!’ Grote kans dat de ander nog enthousiaster zal gaan vertellen. Zie je dat de ander verdrietig kijkt terwijl ze vertelt? Laat merken dat je dit aanvoelt, bijvoorbeeld: ‘wat een verdriet…!’. Moet je opletten wat er dan gebeurt...

 TIP 4  ZOEK NAAR WAT DE ANDER NODIG HEEFT
Wat de ander voelt, voelt hij niet voor niets. Zijn of haar emoties wijzen jou de weg naar wat hij of zij belangrijk vindt. Je leert via het luisteren naar gevoel ontdekken waar hij of zij behoefte aan heeft. Door te luisteren help je de ander daar zelf contact mee te maken. En laat het aan de ander om zelf te zien wat hij of zij kan doen om in die behoefte te voorzien. Ga niet adviseren. Draag geen oplossingen aan. Het is meer dan genoeg dat je de ander erkenning geeft voor wat je hoort, aanvoelt en begrijpt.

TEVOORSCHIJN
Luisteren helpt je jouw relatie te verbeteren. Want je geeft de ander ruimte om tevoorschijn te komen. Wist je dat dit precies is wat God bij jou ook aan het doen is? Hij nodigt ons uit om uit de schaduw in het licht te komen. Om daar te ontdekken dat we er mogen zijn.

Dus....  Je maakt je relatie mooier als je luistert:
                  1. Mond dicht
                  2. Geef erkenning
                  3. Luister met je ogen
                  4. Zoek naar wat de ander nodig heeft

Als je echt luistert zul je er versteld van staan hoe snel de ander zicht blootgeeft. Dat is namelijk precies wat hij/zij wil - maar niet altijd durft. Veel succes!

Bekijk de video:

Meer informatie over Harry van de Pol en zijn boek 'Harthorend' vind je hier.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons