Psalmzingen met Leonard Cohen

Meezingen mag

in Christelijk Nieuws

Liefhebbers van de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen opgelet! Aanstaande zondag is er in Assen een religieuze viering waarin de songs en muziek van de dichter de liturgie bepalen. Zijn teksten zitten vol verwijzingen naar Bijbelse thema's en de betekenis van het leven.

Eerder waren U2, Elvis Presley en Johny Cash al middelpunt in speciale kerkdiensten, nu is het de beurt aan Leonard Cohen.

Dromerige liedjes en meisjes
'In de zestiger jaren maakte ik kennis met Leonard Cohen. Zijn eerste elpee viel in de smaak. Dromerige romantische liedjes, bij voorkeur ’s avonds laat bij een goed glas en kaarslicht te beluisteren. Zijn songs waren ook niet zo moeilijk op gitaar te spelen. Suzanne zingen en spelen bij het kampvuur bijvoorbeeld, dat trok de meisjes aan', vertelt fan van het eerste uur èn wijkpredikant Peter van de Peppel.

Jaren later interesseert deze predikant zich ook in die andere laag in de songs van Leonard Cohen; zijn spirituele zoektocht en gevecht met met drugs en alcohol. Ook de Joodse wortels van Cohen zijn onmiskenbaar. Vrijwel al zijn songteksten bevatten verwijzingen naar de bijbel en hebben een religieuze laag.

Christelijke lofzang
'Anthem bijvoorbeeld', beschrijft van Peppel, 'zou je een semi christelijke lofzang kunnen noemen. Het is een pleidooi de onvolmaaktheid te aanvaarden. In deze song bezingt Cohen dat we zijn vergeten dat we uit de tuin van Eden zijn verbannen. Dit is niet de plek om dingen perfect te maken. Niet in je huwelijk, je werk, nergens, ook niet in je liefde voor God, of je liefde voor je familie of je land’. De conclusie van de song is: door de dingen en de mensen loopt een barst. Maar dat is niet erg, want zo komt het licht naar binnen.'

There is a crack, a crack in everything. That's how the light gets in.

Popmuziek en zingeving
Dat in de spiritualiteit van Cohen zowel het joodse geloof, als het christendom en het boeddhisme een rol spelen, weerhoudt predikant Peter van Peppel niet om deze viering te organiseren. Juist niet. 'Popmuziek is een  belangrijke rol gaan spelen in zaken van zingeving. Die biedt mensen in toenemende mate steun en troost, waar de rol van de klassieke religies afbrokkelt.' Cohen zelf heeft zich ook nooit erg druk gemaakt om de vraag of de verschillende levensovertuigingen wel te combineren vallen.

Hallelujah
Het zou wel eens de meest gecoverde song van de afgelopen decennia kunnen zijn: Hallelujah. Voor het eerst uitgebracht in 1984 en vandaag de dag nog steeds bekend onder jongeren. Door de jaren heen heeft Cohen coupletten toegevoegd en gewijzigd. Deze Cohen-psalm blijft actueel. 'Hij bezingt met de Hebreeuwse lofprijzing 'hallelujah' vooral de erotische kant van de liefde. Maar het lied is ook doortrokken van de ambivalentie van de liefde: Love is not a victory march, it’s a cold and it’s a broken hallelujah / liefde is geen zegetocht, het is een koud en een gebroken hallelujah', licht predikant van Peppel toe.

Bekijk een uitvoering van Leonard Cohen van de song Hallelujah.

De Leonard Cohendienst is aanstaande zondagavond 16 februari 2014 om 20:00 in de Protestantse wijkgemeente de Bron te Assen. Meer weten? Hier vind je de facebookpagina van de Leonard Cohendienst.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons