'Paus moet beloftes waarmaken'

Hervormingen paus onder de loep

in Christelijk Nieuws

Een jaar na zijn aanstelling krijgt de paus een zware week voor de boeg. Tijdens zijn eerste ambtsjaar kreeg het hoofd van de katholieke kerk wereldwijde lof. Zijn hervormingen werden als hoopgevend gezien. Critici vinden het tijd dat hij zijn beloften waar maakt.

Deze week riep de paus acht van zijn belangrijkste kardinalen bijeen om de bureaucratie binnen het Vaticaan onder de aandacht te brengen. Zo zou de administratie binnen het Vaticaan moeten moderniseren. En ook de Vaticaanse bank moet grondig worden hervormd.
 
De Vaticaanse bank kampt al lange tijd met een slechte reputatie. Zo wordt de pauselijke bank er regelmatig van beschuldigd een belastingparadijs te zijn. Er zou geld van de maffia worden witgewassen. Momenteel loopt er een rechtszaak tegen bisschop Scarano. Hij zou 20.000 euro vanuit Zwitserland naar de Vaticaanse bank hebben doorgesluisd. Deze praktijken zorgen ervoor dat deskundigen sceptisch zijn over de hervormingen.

Ook kwamen deze week de resultaten naar buiten van een pauselijk enquête. Hierin werd aan katholieken gevraagd hoe zij denken over kwesties rondom het huwelijk, seksualiteit en andere familiezaken. De uitslag deed menig lid van het Vaticaan verbazen. De meerderheid van de ondervraagden wijst namelijk de katholieke leer omtrent het verbod op homoseksualiteit, anticonceptie en echtscheiding af.  

De vraag is nu wat de paus met de resultaten van het onderzoek gaat doen. En of hij zijn beloftes rondom de hervormingen nakomt.  

Bron: Spirit24
 

<iframe style="border: none; overflow: hidden;" src="http://www.spirit24.nl/player/frame/?episode=urn:vpro:media:program:37344531&type=urn&width=560&height=320&still=&autostart=off&volume=5&startTime=00:00:00" frameborder="0" width="560" height="320"></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons