Pater Frans van der Lugt blijft in Homs

"Ik wil de christenen niet in de steek laten"

in Christelijk Nieuws

De Nederlandse pater Frans van der Lugt, die in Homs woont, blijft zich zorgen maken over de situatie in de belegerde Syrische stad. Maar hij is niet van plan om Homs te verlaten, heeft hij NOS-correspondent Sander van Hoorn laten weten.

"Als ik dit huis verlaat, dan blijft er niks meer over van dit huis. Dat is voor mij een belangrijk punt. Een ander belangrijk punt is dat hier nog steeds christenen zijn. Er zijn nu nog denk ik 28 christenen. En die wil ik niet in de steek laten. Vandaag nog gaan we proberen om de christenen die weg willen trekken, om die naar de bus te brengen."

Huizen
Maar Pater Van der Lugt is er niet alleen voor de christenen, benadrukt hij."Als alle christenen weggaan blijf ik hier toch, want ik ben hier voor Syrië, ik ben hier voor alle Syriërs. Ik houd van dit land." De christenen en Syriërs die in Homs achterblijven, doen dat om dezelfde reden van Van der Lugt: als ze vertrekken blijft er waarschijnlijk niets van hun huizen over, en dan kunnen ze niet meer terugkomen.

Stoepgroenten-soep
Van der Lugt woont al bijna vijftig jaar in een klooster in de stad. Hij vangt er mensen met een beperking op. Nog steeds is er te weinig voedsel voor de bevolking, zegt de Nederlandse pater. Eerder trok hij al aan de bel en ook nu zegt hij weer dat er snel extra voedsel moet komen. Volgens de pater is te weinig voedsel binnengekomen en er teveel goederen die niet nodig zijn, zoals pannen en keukendoekjes. "We eten 's ochtends wat olijven. We snijden groen tussen de stoeptegels weg en doen dat 's middags in de soep en 's avonds zien we wel weer wat er nog is", zegt Van der Lugt.

Creatief
NOS-correspondent Sander van Hoorn kon zelf niet naar Homs om hem te interviewen. "Dat is onmogelijk" zegt hij in de reportage. Hij moest dus creatief zijn: hij regelde een plaatselijke cameraman, waarheen hij zijn Nederlandstalige vragen mailde. Met die vragen ging de cameraman naar de pater toe, die ze voor de camera beantwoordde.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons