Ouders lezen minder vaak voor uit de bijbel

in Geloven

Kinderen blijken weinig te weten van bekende Bijbelverhalen zoals over de schepping, de ark van Noach en de geboorte van Jezus. Ouders lezen kinderen steeds minder vaak voor uit de Bijbel.

Kinderen blijken weinig te weten van bekende Bijbelverhalen zoals over de schepping, de ark van Noach en de geboorte van Jezus. Ouders lezen kinderen steeds minder vaak voor uit de Bijbel.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse Bijbelgenootschap onder 800 kinderen tussen acht en vijftien jaar oud en onder 1100 ouders met kinderen tussen drie en zestien jaar. De Engelse omroep BBC en de krant The Telegraph berichtten er vrijdag over.

Volgens de enquête van de Bijbelorganisatie hebben bijna drie op de tien kinderen nog nooit gehoord over de geboorte van Jezus. Een vergelijkbaar aantal kinderen weet niets over de kruisiging of over het verhaal van Adam en Eva uit het Bijbelboek Genesis. Meer dan de helft van de kinderen weet niets over een doortocht door de Rode Zee, over Jozef en zijn veelkleurige mantel, over Daniël in de leeuwenkuil of over de barmhartige Samaritaan. Veel kinderen koppelen deze Bijbelverhalen aan bekende boeken of films als die van Harry Potter.

Onder ouders is het met kennis van deze bekende Bijbelse gebeurtenissen niet veel beter gesteld. Ouders tussen de 18 en 24 jaar kennen de Bijbel zelf nauwelijks en geven kennis daarvan niet door aan hun kinderen. Ze lezen hun kinderen beduidend minder vaak voor uit de Bijbel dan ouders tussen de 25 en 44 jaar. Voorlezen raakt overigens bij alle ouders in de verdrukking. Men ervaart te weinig tijd te hebben of is van mening dat het kind liever televisie kijkt of op internet surft.

Het Britse Bijbelgenootschap heeft met de presentatie van het onderzoek de campagne ”Pass it on” gelanceerd. De organisatie wil ouders aanmoedigen Bijbelverhalen door te geven aan hun kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer een op de drie kinderen graag meer wil weten over de Bijbel.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons