OM-leiders beklimmen hoogste berg Borneo

Operatie Mobilisatie vraagt aandacht voor slavernij

in Christelijk Nieuws

Op 21 en 22 februari gaat Wim Goudzwaard, oud-directeur van zendingsbeweging Operatie Mobilisatie (OM), tot het uiterste. Samen met tien andere leiders van OM beklimt hij de Kinabalu, de hoogste berg van Borneo in Maleisië met een top van 4.095 meter hoogte, om aandacht te vragen voor vrouwen en kinderen die waar ook ter wereld slachtoffer zijn van uitbuiting en mensenhandel.

“Wereldwijd leven er 27 miljoen mensen in slavernij. Ruim 10 miljoen daarvan zijn kind. Elk jaar worden er 800.000 mensen verhandeld, de grens over; 80 procent is vrouw, 50 procent kind.” Wim Goudzwaard, ambassadeur van de projectgroep Freedom Climb, benadrukt hoe belangrijk het is dat hier iets aan wordt gedaan. “Spreuken 31: 8-9 staat centraal in het werk van Freedom Climb. Dat zegt: ‘Spreek voor hen die weerloos zijn, bescherm het recht van de vertrapten. Spreek, oordeel rechtvaardig, geef de armen en behoeftigen hun recht’. Christenen hebben die  taak. Mensen zijn zich  niet  bewust dat dit zo’n enorm probleem is. Maar het is er, en het is onvoorstelbaar, verschrikkelijk.”
 
Bergen verzetten
De voormalig OM-Nederland directeur, nu werkzaam voor OM Internationaal, hoopt met zijn klim meer bekendheid te geven aan de hieraan gerelateerde projecten van OM. Iedereen kan hier iets aan doen, niet iedereen hoeft daarvoor met Freedom Climb bergen te beklimmen, maar door projecten te ondersteunen en te bidden voor de slachtoffers kunnen wij bergen verzetten.”

Freedom Climb ondersteunt OM-projecten waarin gewerkt wordt aan een oplossing voor het probleem. Zij halen vrouwen en kinderen uit  benarde situaties en helpen hen een nieuw leven op te bouwen. Wim: “Als OM kiezen we voor lange, duurzame oplossingen. We willen deze vrouwen en kinderen een nieuwe kans geven. Rehabilitatie is een heel belangrijke stap. Zelfredzaamheid. Doordat deze vrouwen leren in hun eigen levensonderhoud te voorzien, worden de cirkels van armoede, schaamte, slavernij en wanhoop doorbroken.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons