Oekraïense kerkleiders: 'Stop broedermoord'

in Christelijk Nieuws

De groot-aartsbisschop van de Oekraïens-katholieke Kerk van de Byzantijnse ritus, Svjatoslav Sjevtsjoek van Kiev, en de Oekraïens-orthodoxe patriarch Filaret roepen na de dodelijke confrontatie op het plein van de onafhankelijkheid (Maidanplein) op om de broedermoord te beëindigen.

De kerkleiders zijn uiterst kritisch over diegenen die opdracht gaven voor het brute optreden tegen de betogers, ook al maakten enkele betogers zelf zich schuldig aan geweld. Bij de ontruiming van het plein vielen tientallen doden, onder wie politiemensen en een journalist.

Honderden gewonden werden weggevoerd, velen van hen verkeren in levensgevaar. In de orthodoxe Sint-Michaelkerk werden gewonden opgevangen en door artsen geopereerd. In de Grieks-katholieke kathedraal werd een veldhospitaal ingericht.

De kerkleiders roepen president Viktor Janoekovitsj en leiders van de oppositie op tot onderhandelingen. "Maar er bestaat geen twijfel over dat president Janoekovitsj de hoofdverantwoordelijke is voor deze bloedige gebeurtenissen," benadrukte patriarch Filaret woensdagmorgen. Groot-aartsbisschop Sjevtsjoek gaf dinsdagavond het bevel om alle kerkklokken te luiden. 'In naam van God veroordeel ik alle geweld en de minachting voor de mensenrechten en de wil van het volk,' schrijft hij in een persbericht. Ook hij benadrukt dat de machthebbers de verantwoordelijkheid dragen voor de incidenten.

Bron: Kerknet.be
Foto: ANP

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons