Nominaties bekend Publieksprijs Christelijk Boek 2014

Stem nu op jouw favoriete christelijke boek

in Mediatips

De nominaties voor de Publieksprijs Christelijk Boek 2014 zijn bekend. Behalve de categorieën fictie en non-fictie, is er dit jaar een derde en nieuwe categorie: vertaalde fictie. De nominaties zijn opgesteld op basis van de verkoopcijfers 2013 in de christelijke boekwinkels.

De Publieksprijs Christelijk Boek bestaat sinds 2005 en werd sindsdien zeven keer gewonnen door een auteur met een fictieboek en twee keer door een auteur met een non-fictie boek. De Publieksprijs Christelijk Boek wordt georganiseerd door het Nederlands Dagblad, EO Visie en de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak (BCB). Stemmen op de genomineerden kan hier.

Genomineerd in de categorie Fictie

Waterval, Liesbeth Morren
Als Magda's ouders gaan verhuizen naar een aanleunwoning is zij, als enige dochter, de aangewezen persoon om hen te helpen hun leven in te pakken. Tussen alle veilig opgeborgen herinneringen vindt Magda een briefje. Het is een
aanwijzing van haar vader, de man die slechts een plaats in de coulissen van haar leven heeft. Met dit briefje zet hij haar op een spoor dat haar terugbrengt naar haar eigen geschiedenis en dat van haar moeder.
Wat altijd verborgen was gebleven komt in het licht.

Retour Rantepao, Joke Verweerd
Wat is het waard om een mens van twee werelden te worden? Wouter en Ine hebben dertig jaar geleden de keuze gemaakt om met hun dochtertje Mirjam naar Rantepao, Indonesië, te vertrekken, de zending in. Na een dramatische gebeurtenis keert het gezin terug naar Nederland. Alle drie hebben ze moeite om hun draai te vinden. Als Mirjam jaren later de kans krijgt om terug te gaan naar Rantepao om haar pleegbroer Firman op te zoeken, heeft ze het vermoeden dat ze zwanger is. Toch laat ze haar ouders en Jeroen achter en maakt ze de zware reis naar de buitengebieden van Indonesië. Deze keuze van Mirjam maakt dat Wouter en Jeroen elkaar op een bijzondere manier leren kennen. Tegelijk heeft Mirjams reis een louterende werking op hen allemaal.

Morie, Arie Kok
Waargebeurd verhaal over een joodse jongen die probeert te ontsnappen aan de greep van de nazi's. Morie de Liever is een gewone jongen uit het Veluwse Nijkerk. Hij droomt over de toekomst, voetbalt met andere jongens op straat en haalt kattenkwaad uit. Tot de oorlog uitbreekt en Morie tot zijn eigen verbazing anders dan anderen blijkt te zijn, een jood. Als het net van anti-joodse maatregelen zich langzaam maar zeker rond hem sluit, doet hij een uiterste beroep op zijn humor en onbevangenheid. Zal het helpen om deportatie naar het oosten te voorkomen?
Met Morie richt Arie Kok een monumentje op voor duizenden kinderen die er niet meer mochten zijn omdat anderen dat zo besloten hadden. Het verhaal van de verdwenen joodse gemeenschap van Nijkerk komt opnieuw tot leven.

Genomineerd in de categorie Non-fictie

Kerst met de Zandtovenaar + DVD, Gert van der Vijver
Kerst met de Zandtovenaar is een mooi cadeauboek waarmee het kerstverhaal op een bijzondere manier beleefd wordt. In dit boek staat het kerstverhaal uit de Bijbel, geïllustreerd met zandtekeningen van Gert van der Vijver. Op de DVD, die voor in het boek zit, laat Gert van der Vijver zien hoe hij deze zandtekeningen heeft gemaakt. Verder staan op deze DVD prachtige liederen bij het kerstverhaal van Nederlandse artiesten, onder wie Charly Luske, Iris Kroes, Pearl Jozefzoon, Ralf Mackenbach en Hind.
Het boek en de DVD vertellen samen het geboorteverhaal van Jezus.

De stilte van God, Reinier Sonneveld
Reinier Sonneveld heeft een boek geschreven over iets dat iedere gelovige wel kent: een periode waarin je God niet ervaart. Ook veel mensen in de Bijbel, onder wie Jezus, en latere grote gelovigen, zoals Moeder Teresa, beschrijven die ervaring van God missen. Het is alsof er een 'lege stoel' staat op aarde en we wachten op God. Met pastorale bewogenheid en een filosofische inslag beschrijft Reinier Sonneveld deze ervaringen van geloofstwijfel. Waar komen ze vandaan? Zijn het vruchtbare ervaringen of juist de dood in de pot? Hoe kun je ermee omgaan?

Gedragen door de Herder, Huib de Vries
Door een stoeipartij breekt Erwin Hout in het voorjaar van 1993 zijn nek. In het ziekenhuis krijgt hij te horen dat hij de rest van zijn leven vanaf zijn hoofd verlamd zal zijn. Op hetzelfde moment bemoedigt God hem vanuit Psalm 23. Het boek Gedragen door de Herder laat zien hoe deze belofte tot vandaag is vervuld. In de revalidatie van Erwin, de zorg van mensen om hem heen, zijn huwelijk met Marleen en zijn carrière bij BIS, waar hij opklom tot directeur marketing.

Genomineerd in de categorie Vertaalde fictie

Schuilplaats, Kristen Heitzmann
Na de tragische dood van zijn vrouw is Morgan Spencer met zijn dochtertje bij zijn broer ingetrokken. In de twee jaar dat hij op de mooie boerderij woont is hij langzaam tot rust gekomen en Morgan denkt erover zijn leven en carrière weer op te pakken. Quinn Reilly leeft al jaren in angst en onzekerheid. Ze vreest de wraak van de man die door haar toedoen in de gevangenis belandde: Markham Wilder. Quinn komt in aanraking met Morgan en zijn familie en ervaart bij hen een liefde en warmte die ze nooit eerder heeft gekend. Wanneer Quinn hoort dat Markham vrijkomt, vlucht ze weg om zichzelf en de familie Spencer te beschermen. Al snel merkt ze dat Morgan te veel om haar geeft om haar zomaar te laten gaan. Maar kan hij nog iets voor haar betekenen als blijkt dat Markham nergens voor terugdeinst? Een nieuw, adembenemend verhaal van bestsellerauteur Kristen Heitzmann. Schuilplaats is een vervolg op het succesvolle Sleutelkind, maar dit boek is ook afzonderlijk te lezen.
Schuilplaats won in Amerika de romanprijs The Christy Awards 2013.

Kronkelpad, Irma Joubert
Lettie Louw is een zachtaardige, talentvolle jonge vrouw. Na haar studie keert ze terug naar het dorp waar ze opgroeide, om daar als huisarts aan de slag te gaan in de praktijk die ze van haar vader heeft overgenomen. Marco Romanelli, die ternauwernood het concentratiekamp overleefde, keert in 1945 terug naar zijn ouderlijk huis is Noord-Italië. Zijn gezondheid is verwoest. Op aanraden van zijn broer Antonio, die zich als architect in Zuid-Afrika heeft gevestigd, vertrekt ook Marco naar Zuid-Afrika, in de hoop dat het warme, droge klimaat hem goed zal doen. Zo komt hij terecht in hetzelfde dorp als Lettie en wordt hij een van haar patiënten.
Samen vinden zij liefde en geluk, maar dan breekt er polio uit.  Kronkelpad is het laatste deel in de trilogie met Kind van de rivier en Pontenilo.

De oversteek, W. Paul Young
Anthony Spencer is maar al te trots op zijn succes, ook al heeft het hem pijnlijk veel gekost. Mensen uit zijn naaste omgeving zijn van hem vervreemd geraakt en hij leidt een teruggetrokken bestaan. Als hij op een dag een hersenbloeding krijgt, raakt hij in coma en 'ontwaakt' in een surreële wereld. Een wereld die een weergave blijkt te zijn van alle mooie, maar ook alle verdorven elementen uit zijn leven. Tony ontdekt dat zijn bestaan is gebouwd op de giftige grond van een gebroken hart. Vindt hij een manier om het door hemzelf veroorzaakte onrecht te herstellen?

Overzicht vorige winnaars christelijke Publieksprijs:

2013:     Marianne Grandia met Lenteregen
2012:     Marianne Grandia met Witter dan sneeuw
2011:     Els Florijn met Het meisje dat verdween
2010:     Lisette van der Heg met Mara
2009:     Mattheüs van der Steen met Durf te dromen
2008:     Guurtje Leguijt met Niemandsland
2007:     Janne IJmker met Achtendertig nachten
2006:     Reinier Sonneveld met Jutten
2005:     Joke Verweerd met Snoeitijd

Op dinsdag 4 maart 2014 worden de drie winnaars bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond in Boekhandel Het Baken te Bunschoten-Spakenburg. Na de uitreiking van de Publieksprijs gaat de Week van het Christelijke Boek van start, van 5 t/m 15 maart 2014.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons