Mysticus Kick Bras: 'Mensen raken Happinez-suikergoed zat'

in Mediatips

Het christendom heeft een rijke meditatietraditie, vindt protestants predikant Kick Bras. Het navelstaren in een blad als Happinez noemt hij "suikergoed dat mensen op een gegeven moment zat worden". Zen en mindfulness brengen mensen bij hun eigen zogenaamde goddelijke kern. Christelijke meditatie kent geen goddelijke kern maar zoekt "de Geest die in ons diepste innerlijk op ons wacht". Daardoor raak je het getob met jezelf kwijt, aldus Bras.

Hij mediteert al 30 jaar dagelijks. "Het liefst heb ik het heel druk. Maar hoe meer ik in de stilte bij God vertoef, hoe meer het met mij doet. Het brengt mij verstilling".

Kick Bras was al jong op zoek naar de persoonlijke omgang met God, maar zette als langharige theologiestudent de bloemetjes buiten. "Ik was te jong te vroom geweest en moest daarom wat inhalen." Toch bleef zijn contact met God.

Andere opvallende uitspraken uit het geprek met hem: "Abraham Kuyper had een mystieke slagader", "homoseksualiteit kan geen zonde zijn" en "het is heerlijk om jezelf te verliezen".

'Onderweg' is een EO Radio 5-programma waarin Elsbeth Gruteke op zaterdagavond spreekt met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel.

Het gesprek met Kick Bras wordt uitgezonden zaterdagavond 22 februari om 20.00 uur op radio 5.
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons