Meer dan 40 vrijwilligers uit de kerk voor Benno L.

'Dit hoort bij de kerntaak van kerken', aldus dominee Ad Alblas uit Leiden.

in Christelijk Nieuws

Meer dan 40 mensen hebben zich aangemeld bij Ad Alblas om vrijwilliger te worden voor Benno L. Dat liet de Leidse predikant maandag 24 februari 2014 weten bij Dit is de Dag. De vrijwilligers gaan Benno L. begeleiden en helpen niet meer in de fout te gaan.

Burgemeester Lenferink deed een beroep op Alblas, die ook voorzitter van de Raad van Kerken in Leiden is. ‘Maar als de burgemeester niet eerst had gebeld, hadden wij hem zelf gebeld,’ aldus Alblas. ‘Het hoort bij de kerntaak van kerken om op te komen voor de kwetsbaarsten van de samenleving. Dat zijn op de eerste plaats kinderen die veilig moeten zijn. Maar ook iemand die zijn straf uitgezeten heeft, verdient een tweede kans.’

Reclassering
Alle vrijwilligers worden gekeurd door de reclassering en krijgen een uitgebreide training. Peter Schouten heeft in het verleden gewerkt als vrijwilliger voor veroordeelde zedendelinquenten en weet hoe het in z'n werk gaat.

Veiliger
‘Ik wilde wat teruggeven aan de samenleving. Je krijgt het gevoel dat je kinderen redt.’ Volgens Schouten is er geen sprake van een ‘buddy’ systeem. ‘We zijn geen vriendjes. Het gaat erom dat we ze begeleiden en toezicht houden. Zodat de samenleving veiliger wordt.'

> Beluister het gesprek tussen dominee Ad Alblas en EO-presentator Thijs van de Brink in Dit is de dag.
> Lees de blog Leiden in last van Alblas, geschreven op maandag 24 februari 2014.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons