Marriage Week: Vijf tips voor een goed huwelijk

in Geloven

De Marriage Week staat dit jaar in het teken van het ‘vieren van je huwelijk’. Maar hoe zorg je samen voor een goed huwelijk? Hieronder vijf tips van Jef en Herlinde De Vriese om conflicten binnen je huwelijk op te lossen.

Jef en Herlinde De Vriese brachten onlangs het boek ‘Samen op de sofa. Gespreksthema’s voor echtparen’ uit. In dit boek staan gespreksthema’s, overdenkingen en gespreksvragen voor echtparen. Daarnaast staan er er diverse portretten en interviews met echtparen over hun huwelijk in.

Vijf tips van Jef en Herlinde De Vriese:

 1. Bescherm je hart
  Als je de vrede wilt bewaren, kun je het best met je eigen hart beginnen. Als je de ander op iets wilt wijzen, moet je eerst je eigen stoepje schoonvegen. Bid dat God je inzicht geeft in je eigen hart en belijd eerst alles wat bij jou in de weg staat om een conflict op te lossen.

 2. Kies het juiste moment
  Een conflict oplossen vraagt luisterbereidheid en zorgvuldigheid. Daar heb je tijd voor nodig. Dat kan niet even snel en dat kan niet ongepland. Plan een moment waarop je uitgerust bent, door niemand wordt gestoord en alle nodige tijd hebt.

 3. Ga voor elkaar
  Voordat je het conflict bespreekt, herinner je elkaar aan jullie huwelijksbelofte. Jullie verbond is belangrijker dan iemands gelijk. Bevestig aan elkaar dat jullie relatie belangrijker is en dat jullie er alles aan willen doen om jullie verbond in stand te houden.

 4. Beperk je tot het onderwerp
  Praten over een conflict wordt heel ingewikkeld wanneer je naast het gespreksonderwerp ook andere discussiepunten op tafel gooit. Dat wordt een onoverzichtelijke brij van bijkomende pijnlijke gevoelens en dingen uit het verleden. Blijf bij het thema.

 5. Kies voor vergeving
  Vergeving is een belofte om een zaak niet meer op te rakelen, noch bewust in gedachten op te roepen. Je bent dan bereid te leven met de gevolgen van de zonde van een ander en je zoekt het goede voor de ander.

Jef en Herlinde De Vriese: Samen op de sofa. Gespreksthema’s voor echtparen, Ark Media, Amsterdam. €9,95

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons