Marriage week: Liefde is…

EO Visie portretteert: "En ze leefden nog lang en gelukkig"

in Geloven

Ze leven al héél lang samen en zijn zelfs na meer dan 65 jaar nog gelukkig. Midden in de Marriage Week ging Visie op zoek naar echtparen die elkaar trouw zijn – tot de dood hen scheidt.

‘Hij is altijd in mijn leven geweest’

Jan (90) en Maaike (90) Alderden, 67 jaar getrouwd. Ze gingen naar dezelfde kerk en zaten bij elkaar in de klas.

Geheim: “Zij: “Je moet niet om het minste bij elkaar weggaan, wat nu zo vaak gebeurt. Ga eerst praten, zeg ik altijd.” Hij: “Een leven zonder haar is ondenkbaar. Ik denk er ook maar niet aan.” Zij: “We gingen naar dezelfde kerk en zaten in dezelfde klas. Hij is altijd in mijn leven geweest.”

Liefde is: Zij: “Ik vind het nog altijd fijn om dicht tegen Jan aan te kruipen.” Hij: “We horen bij elkaar, dus wil ik ook graag in één bed slapen. Dat vind ik belangrijk.”

Verschil: Zij: “Ik ben spontaner en hij is altijd wat rustig, maar we vullen elkaar goed aan.” Hij: “Samen begonnen we na de oorlog een rozenkwekerij en we werkten altijd goed samen. Nooit gedoe.”

Trouwtekst:‘Vertrouwt op Hem te allen tijde, o volk, stort uw hart uit voor Zijn aangezicht; God is ons een schuilplaats’ Psalm 62:9

'Als ik niet kook, eet hij niet'

Kees (95) en Eef (93) Westland (93 en 95), 71 jaar getrouwd. Ontmoetten elkaar op de Huizense Lindenlaan.

Geheim: Zij: "Onze trouwtekst was Psalm 4:7. Het is voor ons heel belangrijk om Zijn aangezicht te zoeken. Zondags in de kerk – nu via de kerktelefoon – en dagelijks in gebed. Dat ik mijn kinderen aan Hem mag opdragen, is iedere dag een wonder."

Liefde is: Hij: "Geven en nemen. Twee mensen hebben soms twee meningen; dan moet een 'm opgeven. Anders blijf je kibbelen."

Verschil: Hij: "Ik ben misschien wat nuchterder." Zij: "Ik kook altijd. Anders eet hij niet." Hij: "Maar ik schil de aardappelen!"

Trouwtekst:'Verhef Gij over ons het licht van Uw aangezicht, o HEERE!' Psalm 4:7

‘We zijn niet van die kleverige types’

Heilssoldaten Karel (89) en Gerrie (84) Wimmers, 65 jaar getrouwd. In de oorlogsjaren kregen ze bij het Utrechtse Leger des Heils verkering, waar hij jarenlang kapelmeester was.

Geheim: Zij: “Geven en nemen.” Hij: “Elkaar waarderen en geen gekke dingen doen buiten elkaar om. Bijvoorbeeld dat ik thuis kom met een nieuwe auto. Ja, want ik rijd nog gewoon, hè.”

Liefde is: Hij: “Dat zij tijdens onze verkering – op klompen – drie kwartier onderweg was om vóór mijn muziekrepetities kort samen te zijn.” Zij: “We zijn niet van die kleverige types, hoor. Toch is het een wonder dat hij na de oorlog levend uit Duitsland kwam en we al zo lang gelukkig samen zijn.”

Verschil: Zij: “We lijken best veel op elkaar.” Hij: “Conflicten? Af en toe een meningsverschil. Nee, we hebben niets te mopperen en doen heel graag alles samen. ”

‘Je leven is en blijft een avontuur. Je weet vandaag nog niet wat morgen wacht. Maar… dit is zeker, dat, wat ook gebeurt God Zelf je komt versterken met Zijn kracht. Bij de omlijning van je levensplan blijft jouw geluk voor Hem de hoogste eis. En daarom baant Hij dagelijks je weg. Hij houdt je vast tot ’t einde van de reis!’
Gedicht door Truus van der Roest, zus van Gerrie


Meer portretten en verhalen zijn te vinden in de Visie van deze week.

Tekst: Maarten Nota en Pieter-Jan Rodenburg
Beeld: Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons