Lezersvraag | ‘Is de Bijbel eigenlijk af?’

'Had God daarna niets meer te zeggen?'

Er komen regelmatig vragen van lezers bij de redactie binnen, zoals bijvoorbeeld deze: "Waarom is de Bijbel 2000 jaar geleden afgerond. Had God ons daarna niks nieuws meer te zeggen?"

Antwoord van Reinier Sonneveld:

God spreekt op allerlei manieren met mensen, niet alleen via de Bijbel. Mensen krijgen nog steeds visioenen, ervaren wonderen, merken profetische talenten, enzovoorts. Veel daarvan is fantasie en komt niet echt van God, maar het is wel erg vergezocht dat allemaal maar af te schrijven.

Bundeling van ooggetuigen
De Bijbel is tussen al die manieren dat God spreekt, wel iets heel bijzonders. Het is namelijk een bundeling teksten van de eerste generatie na Jezus: een groep ooggetuigen of directe bekenden van ooggetuigen. Zij hebben van heel dichtbij via Jezus God ervaren. Daarom is de Bijbel uniek. Het biedt je de buitenkans uit de eerste hand iets mee te krijgen van wat zij van God hebben gemerkt.

Dus als je vraagt of God na het jaar 90 n.Chr. (toen zal ongeveer het laatste boek, Openbaring, zijn geschreven) niks nieuws meer te zeggen had – natuurlijk had God nog van alles te zeggen en dat doet hij ook nog. Alleen wel indirecter. De mensen die Jezus direct hebben ervaren, zijn immers al lang overleden.

Nieuwe brief van Paulus
En als je dus vraagt waarom de Bijbel is afgerond, denk ik: is dat eigenlijk wel zo? Waarom zou er niet nog ooit een brief van bijvoorbeeld Paulus gevonden kunnen worden? We weten dat hij nog 0 Korintiërs, een 1½ Korintiërs en een Laodicenzen moet hebben geschreven.

Natuurlijk zou het even duren voordat zo’n vondst algemeen aanvaard wordt, en misschien zou een deel van de wereldkerk wel nooit aan het idee kunnen wennen, maar je kunt het niet uitsluiten. Er ligt nog veel in het zand op ons te wachten en daar kan best onbekend materiaal van Jezus’ ooggetuigen tussen zitten. Dat zouden we dan aan de Bijbel moeten toevoegen.

Toevoegen aan de Bijbel
Er is maar een enkele tekst in de Bijbel die wel eens wordt aangehaald om te ‘bewijzen’ dat de hele Bijbel is afgerond, en dat is een van de laatste zinnen. Daar wordt vrij stevig afgeraden niets aan het bijbelboek Openbaring toe te voegen. Het interessante is echter dat bijbelwetenschappers denken dat juist deze tekst later is toegevoegd door een vrome monnik! En belangrijker nog: deze tekst gaat over dat ene bijbelboek, niet over de hele Bijbel.

Intussen zijn er al heel wat christelijke teksten van de jonge kerk uit het zand opgehaald, zoals ‘Het evangelie van Tomas’, maar telkens bleek dat deze te laat waren vervaardigd; ze waren niet van die eerste generatie ooggetuigen en misten ook de frisheid van hun teksten. Daarom zijn deze tot nog toe nooit aan de Bijbel toegevoegd. Maar wie weet… misschien is er op dit moment wel een archeoloog een vermiste brief van Paulus aan het afborstelen!


Heb je ook een vraag over God of de Bijbel? Stuur een berichtje naar de redactie van EO Geloven en we leggen 'em voor aan Reinier Sonneveld.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons