Koning bezoekt SchuldHulpMaatje

Kerkelijk initiatief om armoede in Nederland te bestrijden

in Christelijk Nieuws

Als beschermheer van het Oranje Fonds was Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander gisteren te gast bij SchuldHulpMaatje in Midden Delfland. Hij liet zich persoonlijk informeren door de landelijke en plaatselijke bestuurders en maatjes over hun werkwijze en praktijkervaringen.

De gesprekken verliepen in een open en ontspannen sfeer. De maatjes vertelden aan de koning waarom zij dit vrijwilligerswerk doen en met welke situaties zij geconfronteerd worden. Maar ook over de dilemma’s waar zij soms tegen aan lopen. Als mens wil je vaak meer doen, dan je rol als maatje toelaat.

Oranje Fonds
Na afloop van het gesprek woonde de koning de certificering bij van vijf nieuwe maatjes. Hun opleidingskosten zijn gesponsord door het Oranje Fonds.  De burgemeester van Midden Delfland, de heer Rodenburg en wethouder Samenleving mevrouw Van Nimwegen woonden de gesprekken bij en vertelden over de constructieve samenwerking met de SchuldHulpMaatjes in hun gemeente.
Tot slot sprak Zijne Majesteit  persoonlijk, achter gesloten deuren met drie mensen die hulp krijgen van de maatjes.  Het bezoek van de koning trok de aandacht van de bewoners van Midden Delfland, die hem in grote getale opwachtten en later weer uitzwaaiden.

Kerken
De vrijwilligersorganisatie Schuldhulpmaatje ging vier jaar geleden van start als initiatief van de landelijke kerken en christelijke organisaties. Doel is om de groeiende schuldenproblematiek tegen te gaan. Binnen het landelijke netwerk van SchuldHulpMaatje zijn inmiddels zo’n 1.250 vrijwilligers actief. De kerken namen het initiatief voor SchuldHulpMaatje als reactie op het interkerkelijk onderzoek 'Armoede in Nederland'. Hieruit bleek dat schulden een belangrijke oorzaak zijn van armoede. SchuldHulpMaatje geeft plaatselijke kerken een handvat om op deskundige wijze mensen met schulden preventief te ondersteunen en nieuwe schulden te voorkomen. De getrainde vrijwilligers komen als maatje langszij en ondersteunen mensen om weer grip op hun financiën te krijgen. Zij geven persoonlijke aandacht en deskundige hulp dragen eraan bij dat aanzienlijk meer mensen erin slagen hun schulden op te lossen en ook in de toekomst schuldenvrij te blijven.


De EO zendt zaterdag 8 februari , 19.30 uur, Nederland 2 in het Royalty programma Blauw Bloed een reportage uit over het bezoek van de koning.

Foto: ANP ROYAL IMAGES OLAF KRAAK 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons