Kerken Oekraïne schrappen voorbede voor regering

Gebed voor regering wordt vervangen door gebed voor volk

in Christelijk Nieuws

Het Oekraïens-orthodoxe patriarchaat van Kiev, onder leiding van patriarch Filaret, maakte vandaag bekend dat het in al haar erediensten in het hele land de voorbede schrapt voor de Oekraïense regering. De Oekraïens-orthodoxe Kerk van Kiev is de grootste geloofsgemeenschap van het land.

In de orthodoxe traditie bestaat een nauwe band tussen kerk en staat. Daarom ook wordt tijdens de diensten gebeden voor de nationale regering. De tien bisschoppen van het Oekraïens-orthodoxe patriarchaat kondigen aan dat die voorbede voor de regering wordt vervangen door een voorbede voor het volk. "Daarmee reageren wij tegen het feit dat de regering de oproep van onze kerk om geen burgers te doden en geen toevlucht te nemen tot geweld naast zich heeft neergelegd."

Bij de poging om het plein van de onafhankelijkheid te ontruimen werd eerder deze week de gemeenschappelijke kapel van de Oekraïense kerken, waar elke morgen de eucharistie wordt opgedragen, met de grond gelijk gemaakt. Inmiddels is de kapel elders op het plein opnieuw ingericht.

Bron: Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons